Pandurević: Birači će trojcu Izetbegović – Dodik – Čović dati crveni karton

Vijesti 29. aug 202113:13 5 komentara
N1

Trojac Izetbegović-Dodik-Čović treba da ode, ali tako što će im birači dati crveni karton i vjerujem da će se to i desiti nakon ove trogodišnje agonije, beznađa, sve dubljeg siromaštva, samoizolacije i masovnog napuštanja zemlje, poručila je Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS u intervjuu za Oslobođenje.

“Ne vidim kako njih trojicu mogu eliminisati bez izbora koji će ko zna kada biti. Ako se pak aludira na njihovu smjenu ili sankcije OHR-a ili ne znam koga, sigurna sam da do toga neće doći. To bi izazvalo potpuni haos u zemlji s nesagledivim posljedicama. SDS je u prošlosti najviše bio na udaru takve vrste sankcija, mi to ne podržavamo, jer je suprotno svim demokratskim načelima i vladavini prava”, naglasila je Pandurević.

Ona ja kazala da BiH prolazi kroz najdublju krizu od Daytona, iz koje se zaista ne vidi izlaz.

“S jedne strane imate likovanje i dolijevanje ulja na vatru od političkih lidera iz Sarajeva, umjesto smirivanja situacije, a s druge strane su čvrsti stavovi iz Republike Srpske da je oktroisanje zakona od visokog predstavnika neprihvatljivo. U svemu tome prilično je zatečena i međunarodna zajednica kojoj je Inzko zadao snažan udarac zamiješavši na svoju ruku ovdje čorbu. Dodatno, u novembru je nova sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a, kada će se odlučivati o produženju mandata EUFOR-u, i tada će vjerovatno uloga poraženih pripasti ovim što danas likuju”, istakla je članica Glavnog odbora SDS.

Iz čitave situacije, kaže ona, se može izaći samo razgovorom i dogovorom u kojem neće biti ni pobjednika ni poraženih.

“No, ne vidim spremnost da će u predizbornoj godini SDA, kao vladajuća politička stranka na nivou BiH, uopšte pristati na takve razgovore i rasplitanje gordijevog čvora. To onda znači da ostaje sadašnja pat-pozicija i da nema budžeta za 2022. godinu, a kada nema budžeta, nema ni izbora”, pojasnila je Pandurević.

Ona je poručila da je narodu dosta rada pljuvačnih žlijezda, da narod želi nadu, viziju, perspektivu, bolji zdravstveni i obrazovni sistem, veće plate i penzije i da mladi ovdje ostaju, da roditelji nisu željni djece i unučića.

“Banjaluka je pokazala da su ljudi siti nepravde, bahaćenja, osionosti, nepotizma, da vape za socijalnom pravdom i pravičnošću. Ko to bude znao ponuditi biračima na pravi način, s pravim ljudima, pobjednik je”, zaključila je Pandurević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare