Pandurević za N1: Da sam Zoran Tegeltija, ja bih podnijela ostavku

Vijesti 01. apr 202118:53 > 21:48

Nakon duže medijske šutnje, gošća Dana uživo bila je Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a, koja je za N1 rekla kako je ocjena "apsolutna jedinica" za ovaj saziv Parlamenta i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te da "ne rade ništa".

Od 96. godine pa naovamo, potpuno sve institucije su podbacile. Na naplatu nam je došlo ono što smo godinama unazad uveli u praksu – da se na odgovorne pozicije dovode podobni a ne kompetentni i sposobni. Sad su nam takvi došli na naplatu. Cijena pokazuje da je BiH osma po smrtnosti u cijelom svijetu. Odgovornost za to snose vlasti na svim nivoima“, istakla je Pandurević u razgovoru sa voditeljem emisije Zvonkom Komšićem.

Najveća odgovornost o pandemiji leži na predsjedavajućem Savjeta ministara, na ministarki inostranih poslova i civilnih poslova. Oni su se pokazali kao slonovi u staklenoj bašti. Slažem se da možda neko nešto ne zna, ali možete pogledati u komšiluk i vidjeti šta rade i iskopirati. Možemo se igrati akcizama, ali niko ne smije da se igra ljudskim životima“, dodala je.

Potcrtala je i da je problem u tome što u politici nedostaje moral i da niko nije sposoban da preuzme i svoje breme odgovornosti.

Da sam ja Zoran Tegeltija, ja bih podnijela ostavku i rekla neka to radi neko ko će znati kako da spasi ljudske živote. To isto važi i za Novalića i za Viškovića. I oni su svi trebali da podnesu ostavke“, istakla je.

Pandurević je rekla i da je Vijeće ministara BiH imalo sto načina da nabavi vakcine. “Njima je opravdanje bilo kako ‘država nikad nije nabavljala lijekove’. Smiješno je to reći. Da, jesmo posljednji put imali pandemiju 1920. godine i to pandemiju španske groznice i sad nam se desilo ovo. Nikada nismo imali ovakve situacije. Znači Tegeltija je mogao na isti način kao što su nabavljene ove vakcine preko Covaxa da se obrati Pziferu, Sinopharmu, Sputnjiku i traži vakcine. Ne možete vi diktirati drugim uslove. Pfizer i Sinopharm isključivo žele da razgovaraju sa državom”, kazala je.

Zar se nesposobno da ode na sajt Pfizera, kontaktira ih i kupi vakcine. Druga stvar koju je mogao Tegeltija uraditi je napraviti lex specialis ili u postojećem zakonu napraviti odredbu da u slučejvima pandemije entitetske vlade uz saglasnost Agencije za lijekove mogu direktno nabaviti vakcine od proizvođača“, dodala je.

Na pitanje zašto to nisu uradili kazala je da je to “zbog njihove bahatosti, samuvjerenosti”.

Ako država nabavlja direktno vakcinu, onda tu nema naduvavanja cijena, talova. Na najužasniji mogući način da se plaća u ljudskim životima ova vlast se ponijela tako da ih nije briga za ovoliki broj mrtvih jer im je mnogo važnije da neka veledrogerija zaradi proviziju“, istakla je za N1.

Dovoljno je otići na sajt Sputnjika i vidjeti kolika je prodajna cijena Sputnjika, odnosno 9,95 dolara po dozi a RS je plaćala 14 evra. Dakle, razlika u cijeni je 6 evra pa to puta 400 hiljada doza dođete do zapanjujućih cifri i mogli ste kupiti još mnogo vakcina za taj novac“, kazala je.

O tome zašto su različite cijene rekla je da Rusi prodaju vakcinu po toj cijeni, ali da posrednik ima svoju maržu i svoju zaradu, te da “neće džaba dovesti iz Moskve u Sarajevo vakcinu a da ništa ne zaradi”.

Sve je u skladu sa zakonom ali se postavlja veliki znak moralnosti. Republika Srpska je po tom ugovoru kupila 400.000 doza Sputnjika, od tih 400.000 stigle su 42.000 doza. Imamo najava da će naredne sedmice doći 60.000 doza. Gdje su te ostale doze? I vakcine su dio politike, pogotovo onih koji ih imaju, koji ih prave i proizvode. Drugačije je kad se proizvođaču obrate iz Vijeća ministara, Predsjedništva ili kada im dođe neki diler. Naravno da će prije u susret izaći onoj državnoj instituciji nego nekom dileru; on ide na kraj puta“, istakla je.

Potcrtala je i da nije tačno da vakcina nije moglo biti.

Na pitanje koliko je po njoj iskrena koalicija SDS-PDP-DNS rekla je da ne postoji takva koalicija ali da je u praksi normalno da opozicija međusobno sarađuje. Navela je i da su gorući problemi pandemija i ljudski životi koje odnosi te da to i opozicija gura u kraj. Rekla je da je bitno kako izvući da privreda preživi kao i da program opozicije mora biti program naroda.

Pandurević je izjavila i da je vlast uspjela ono što je bio cilj a to je da politiku “ogadi svima i da se čitava politika svede na valjanje u kaljuži”. “Mislim da ako opozicija želi uspjeh na ovim izborima mora se izdići iz te kaljuže i izaći s programom da je drugačija, da može da radi konstruktivno“, izjavila je.

Govoreći o nizu optužbi na račun Nenada Nešića rekla je da ako je Nešić uradio nešto loše, onda bi ga trebalo procesuirati i da ne zna kako je “Nešić bio fin dok je bio u vlasti i odjednom loš dok je otišao u opoziciju”.

Ispričala je za N1 nešto, kako je rekla, do sada nije pričala o Nešiću te rekla kako je Nešić kada je preuzeo DNS rekao da će preći u opoziciju i naveo razloge toga, a da mu Pandurević i Mirko Šarović tada nisu vjerovali. Dan prije nego je izašao u opoziciju, kako je ispričala Pandurević, sjedio je s Pandurević i Šarovićem i rekao da izlazi u opoziciju. Pandurević je tada rekla da ih laže, a Nešić je sutra uradio ono što je i govori. Istakla je i da u politici ništa nije vječno, te da se možda desi izdaja nekog drugog a ne Nešića.