Panično mijenjanje KM u eure:”Ljudi su nesigurni” (VIDEO)

Vijesti 15. mar 202218:02 3 komentara
N1

Nakon masovne kupovine brašna, potom goriva veliki broj građana sada razmjenjuje konvertibilne marke (KM) u eure. Zbog toga, od početka rata u Ukrajini, pune ruke posla imaju zaposlenici/ce u mjenjačnicama.

Kontaktirali smo većinu mjenjačnica i dobili informaciju da za manje količine novca razmjena KM u eure protiče bez problema. Problem nastaje kada građani žele razmijeniti veće količine.

”Prije svega bitno se osvrnuti na propise. Osnovni razlog nedostatka EURA ili bilo koje strane valute su propisi koji regulišu blagajnički maksimum unutar mjenjačkih mjesta ovlaštenih mjenjača. Dakle, postoji taj maksimum koji možemo imati u prostoriji i ne možemo iznad toga ići. Nemoguće je imati onoliko koliko bi klijenti željeli sa određenom valutom, nije to samo sada nego i recimo postoje sezonski periodi kada ne možemo dovoljno imati recimo srpskih dinara, itd.”, objašnjava Nejra Uštović Pektić, direktorica Exclusive Change BiH.

Građani sa druge strane objašnjavaju da je masovna promjena KM u eure produkt straha i lošeg iskustva iz rata u BiH.

”Poučeni lošim iskustvom imaju pravo. (N1: Da li ste Vi to uradili?) Nisam, ali imam namjeru,” kaže jedna od građanki, dok druga pojašnjava: ”Ima moje raje dižu novac, kažu: u onom smo ratu ostali bez para…. tako da sada svako ima sefove po kući… nesigurnost je jedna velika”.

Iz Centralne banke BiH na upit N1 odgovaraju da su svi zahtjevi komercijalnih banaka za podizanje eur-efektive uspješno realizovani, te da je domaća valuta KM stabilna i nije ugrožena njena stabilnost.

”Kurs KM u odnosu na euro je fiksan i definisan Zakonom o Centralnoj banci. Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini na zahtjev kupuju i prodaju konvertibilnu marku za euro, bez ograničenja i po zakonom utvrđenom kursu,’‘ saopćili su iz Centralne banke BiH.

Također, ekonomski analitičari sa kojima smo razgovarali objašnjavaju da nema potrebe za paničnim mijenjanjem KM u eure i da se time smanjuje količina novca u opticaju. KM je, poručuju, vrlo stabilna kao i prije mjesec i prije godinu dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare