Panyi: Balkanska politika Viktora Orbana uglavnom usmjerena na podršku Dodiku

Vijesti 02. apr 202215:23 > 15:46 0 komentara
Screenshot

Szabolcs Panyi, novinar mađarskog Direkt36, iz Budimpešte za N1 govori o predstojećim parlamentarnim izborima u Mađarskoj, šansama Viktora Orbana i opozicije, o tome šta Mađari mogu očekivati ako Orban pobijedi te o pogledu na rat u Ukrajini iz Mađarske.

N1: Kada smo prošli put razgovarali, govorili smo o drugoj temi, a to je špijuniranje novinara preko aplikacije Pegasus, o tome ćemo kasnije. Izbori će biti ovog vikenda. U nedjelju birači u Mađarskoj izlazi na birališta, a trenutne ankete govore da je razlika između opozicije i Viktora Orbana između četiri i šest bodova. Mnogi govore da će se Orban vratiti na mjesto premijera. Kakve su Vaše informacije sa terena, kada su ankete u pitanju, šta bi se moglo dogoditi u nedjelju?

PANYI: Nedavne ankete pokazuju jasnu prednost za vladajuću stranku Viktora Orbana Fidesz, ali pretpostavljam I da je razlika malo manja, oko dva ili tri boda, prema nekim novijim anketama, ali se to ipak čini kao ugodno vodstvo. Tako da je trenutno opšti utisak i raspoloženje da je sigurna pobjeda Viktora Orbana. Postoje različiti ishodi. Opozicija ima matematičke šanse za pobjedu jer ovoga puta prvi put nastupaju na zajedničkoj listi. To znači da postoji jedna stranačka lista za šest opozicionih stranaka. Jedinstveni su i imaju jednog kandidata za premijera. Peter Marki-Zay je konzervativni autsajder koji je iznenadno pobijedio na predizborima za kandidata za premijera. Dakle, imaju matematičku šansu koja može biti mala pobjeda za opoziciju, ali vjerovatniji ishod je ili glatka pobjeda za Viktora Orbana ili čak dvotrećinska većina za njega. Podsjetimo, na prethodnim izborima Orban je pobijedio dvotrećinskom većinom. Njegova stranka je dobila između 47 i 50% glasova, koji su potom prevedeni u supervećinu na 66, 67% poslanika u parlamentu. Upravo sada, cijeli tja rat u Ukrajini je samo donio neke vrlo neočekivane obrate u ovu kampanju. Mnogo je neizvjesnosti. Također, sada su u završnici naše predizborne kampanje različiti skandali. Dakle, još uvijek postoji šansa da opozicija ima dobar rezultat, ali opšte raspoloženje je da će Viktor Orban pobijediti.

N1: Ako pobijedi, šta očekujete od njega, posebno kada je u pitanju Evropska unija, ali i šta očekujete od njega na unutrašnjoj političkoj i društvenoj sceni Mađarske?

PANYI: Trenutno, najveći problem u Mađarskoj su naravno rat u Ukrajini – Mađarskoj susjednoj državi, kao i ekonomska, ekonomska kriza koja prijeti. Zato je Viktor Orban, da bi pobijedio na ovim izborima, žrtvovao većinu svojih političkih saveznika u Evropi. Bio je u bliskom savezu sa Poljskom, sa Slovenijom, sa drugim zemljama koje imaju populističko desničarsko vođstvo, ali je rat u Ukrajini u osnovi ujedinio evropsku političku sferu. Svi stoje sto posto iza Ukrajine, šalju oružje, sve vrste zaliha u Kijev, ali Viktor Orban je izvan sebe. On nerado osuđuje Vladimira Putina. Zapravo, on optužuje predsjednika Zelenskog da je u dosluhu s mađarskom opozicijom, s mađarskom ljevicom u zavjeri protiv njegove vlade. Mađarska vlada takođe odbija da podrži Ukrajinu smrtonosnim oružjem. Takođe postoji zabrana transporta oružja. Dakle, Viktor Orban ne dozvoljava da transport oružja ide preko Mađarske u Ukrajinu. Ovo je sada veliki problem. Orban vodi kampanju kao lider koji može sačuvati mir i optužuje svoju opoziciju za ratno huškanje. Tako da će u slučaju da pobijedi na izborima biti prilično izolovan u evropskoj političkoj sferi jer je nedavno stekao mnogo neprijatelja zbog svoje anti-ukrajinske politike. Njegov najbliži regionalni savez zove se Savez Višegrad 4. Čine ga Poljska, Češka i Slovačka, a nedavno je Mađarska morala otkazati sastanak ministara odbrane u Višegradu, jer i Poljska i Češka odbijaju učešće zbog vanjske politike Viktora Orbana. Tako da će ovo za njega biti veoma delikatna situacija. Druga stvar je ekonomija. Victor Orban troši mnogo novca na obećanja iz kampanje, vraćajući porez na dohodak ljudima koji imaju djecu. Ovo pravi ogromnu rupu u našem budžetu. Tako da će biti dosta problema s tim. Inflacija je oko osam ili 9% i samo će rasti. A sada imamo rat, koji takođe pogoršava ekonomsku situaciju. Dakle, čak i ako Orban bude ponovo izabran, moraće da se nosi sa ozbiljnim ekonomskim posljedicama, dijelom zbog njegove sopstvene ekonomske politike.

N1: Pomenuli ste Aleksandra Vučića, a znamo da i on ove nedelje ide na izbore. Ovaj dvojac je vrlo blizak. Ali, u ovoj igri je još jedan igrač, a to je Milorad Dodik u Republici Srpskoj,u Bosni i Hercegovini. Viktor Orban je nedavno obećao da će Republici Srpskoj dati kredit od sto miliona eura, ali ništa se od toga još nije desilo. Da li je to zato što nema novca ili su shvatili da se u Bosni mogu desiti proceduralni problemi.

PANYI: Mislim da je balkanska politika Viktora Orbana uglavnom usmjerena na podršku Dodiku, nauštrb regionalne stabilnosti. To je izazvalo veliku pometnju u Evropskoj uniji. Smatram da su ga čelnici Evropske unije pokušali uvjeriti da zaustavi ovakvu destabilizirajuću podršku Dodiku. Isto tako, baš ovo što ste spomenuli, Mađarska jednostavno nema na raspolaganju taj novac da ga tek tako pošalje u Bosnu. Tako da stvarno sumnjam da bi nešto od toga moglo stići.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!