Parlament FBiH burno o budžetu: Novalić se hvali uspjehom, opozicija negoduje

Vijesti 28. mar 202219:20 > 22:04 0 komentara
N1

Najburnija rasprava na sjednici Parlamenta FBiH danas vodila se o Prijedlogu budžeta za tekuću godinu. Budžet Federacije nakon mnogo vremena u redovnoj proceduri. Rekordan iznos od 5,6 milijardi maraka, hvalio se premijer Novalić, impresivan rezultat u sektoru proizvodnje roba i usluga, broja zaposlenih. Zadovoljan je i reakcijom vlade u vrijeme inflacije.

“Mi i dalje poduzimamo napore da rast cijena ograničimo koliko je to moguće i u našoj moći bez što ćemo moći kroz neposrednu kontrolu cijena za 17 grupa egzistencijalnih proizvoda koji egzistiraju cijelu godinu, te ograničavanjem marži za naftne derivate. Što se dalje tiče FBiH za ovu godinu planiramo intervencije u vezi cijena brašna. Prepoznavajući značaj poljoprivredne proizvodnje i jačanje otpornosti iste u budžetu smo prvi planirali iznos preko 100 miliona maraka”, saopštio je federalni premijer Novalić poslanicima.

No, za opoziciju, budžet veći za 116 milion maraka nije posljedica rada vlade, već ogomne inflacije. I ne bavi se realnim problemima. Zastupnici su navodili kako je proizvodnja u gotovo svim kategoijama radikalno opala. Opadat će izvoz, a rast će uvoz. Kažu, nastavlja se tradicija.

Opširnije u prilogu Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!