Parlament FBiH odlučuje o sudbini 5.000 roditelja osoba sa poteškoćama u razvoju

Vijesti 26. jul 202118:16 > 18:20 0 komentara

Poslanici u Parlamentu FBiH sutra odlučuju o sudbini oko 5.000 roditelja ili srodnika koji njeguju najgugroženije, osobe sa poteškoćama u razvoju. Ukoliko ovaj Zakon prođe parlamentarnu proceduru, za svoj 24 časovni angažman dobiće minimalnu platu, i šansu za odlazak u penziju.

Nema Emina Agić vremena za zaposlenje. Njen posao je svakodnevna briga o devetogodišnjim Nejri i Nejli. Na rođenju su im dijagnostifikovane cerebralna paraliza i epilepsija. Nema novca kojim se to može platiti, no njih dvije nađu način.

“Kada me zagrle, kada osjetite tu ljubav, to je nešto neopisivo. Kada te zovnu, kada znaju da sam ja uz njih. To je nešto najviše što me dirne”, navela je Emina Agić.

A mogu je zagrliti – zahvaljući istrajnosti Emine i njenog supruga. Svakodnevne vježbe, posjete ljekarima, odlasci u banje. I sve to košta. Samo jedna posjeta banji u Srbiji košta ih 4.000 KM. Jedna kolica koja su uz pomoć prijatelja kupili, takođe 4.000. Plaćaju i dio lijekova.

“Njene kapi Depakine koje kupim u Sarajevu koštaju 55KM, a kutija tih tableta je 80KM, a njen sirup Depakine je 10KM, to se može nekako priuštiti”, pojasnila je Agić.

Nada da će Parlament FBiH usvojiti Prijedlog Zakona

Ne žele roditelji djece sa poteškoćama sažaljene, ne žive u siromaštvu, no novac im svakako treba, jer pored terapija, ove djevojčice trebaju sve što i njihove vršnjakinje. Zbog toga se nadaju da će Parlament Federacije usvojiti Prijedlog Zakona o roditeljima njegovateljima.

“Kad ostarimo, a svi ćemo ostariti, neku čovjek pomoć mora imati. Bilo kakvu, da se bar nečemu nadamo, A ovako ne nadaš se ničemu”, dodala je naša sagovornica.

Ako sutra parlamentarci usvoje ovaj prijedlog. Emina, ali drugi roditelji koji 24/7 brinu o djeci dobiće minimalnu platu i plaćeno penziono i zdravstveno osiguranje.

“Roditelji – njegovatelji, ne oni koji odgajaju dijete, već njeguju, koji u njegovo ime zadovoljavaju osnovne životne potrebe. Da se napije vode, da se najede, da se odvede do toaleta, da se aspirira, sve ono što ga održava u životu, obično su to majke, napuštaju svoj posao, i preuzimaju ulogu njegovatelja. Oni to rade sa ljubavlju”, kazala nam je Ines Kavalec, predsjednica UG Dajte nam šansu.

550 KM za 5.000 osoba

Procjene su da je osoba u ovakvoj poziciji na području FBiH oko 5.000 osoba.

“Negdje na ruke će dobijati 550KM, svi doprinosi koji ugovor o radu nosi sa sobom, i u konačnici će ostvariti penziju”, izjavila je Kavalec.

Raniji prijedlog Vlada je amandmanima izmijenila, tako da će svi koji su roditelji ili srodnici njegovatelji imati pravo na status zaposlenog.

“Ono što je jako bitno je da je ukinuta dobna granica od 30 godina za osobe sa invaliditetom. Time se omogučava da roditelji, odnosno srodnici mogu ostvatrii ovo pravo neovisno o starosti osobe sa invaliditetom”, rekao je Vesko Drljača, ministar socijalne zaštite FBiH.

Sada je na poslanicima, a onda i na delegatima u Parlamentu FBiH da procjene. Da li je posao Emine Agić i još oko 5.000 građana FBiH vrijedan da podignu ruku za Prijedlog zakona o statusu roditelja/njegovatelja?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!