Parlament nije podržao smjenu Vijeća ministara BiH

Vijesti 11. jan 202116:01 > 16:29 4 komentara
Youtube

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine nisu podržali smjenu aktuelnog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Za je glasalo 13 poslanika, protiv 24, a troje je bilo suzdržano.

Poslanici su imali burnu raspravu. Opozicija je oštro kritikovala, kako su kazali, nerad ministara, kazavši da je moralno i korektno da odu, dok su polsanici vladajuće kolaicije istakli dobre stvari i kazali da ima mjesta za popravku, ali da nije vrijeme da ministri odu.

 

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je kako je siguran da velika većina građana BiH, bez obzira iz kojeg grada dolaze, želi ovakvo Vijeće ministara koje je mjesto dogovora, kompromisa i rješavanja životnih problema ljudi i poslovne zajednice.

“Zašto ne želimo takvo Vijeće ministara? Jer se većina zaklinje na ustav i zakone, a u njihovim glavama su razni paketi ustavnih promjena, te nekih aprilskih, sve imaginarno što nikada nije dobilo podršku u BiH. Neki bi da Vijeće radi ono za što nema ovlaštenje, a neki bi da ga razvlaste bez obzira na koga će prenijeti ta ovaštenja. Sjete ga se kada te probleme ne mogu da riješe tamo gdje su nastali. Motivi su raznorazni, često unutarpartijski, izborni razlozi, a mnogi ovdje imaju te izborne razloge. Zašto bi o ovome govorili? Zbog nekih problema koje imaju u entiteskim, kantonalnim ili drugim nivoima vlasti”, rekao je Tegeltija.

Kazao je kako njihove primjedbe na rad Vijeća ministara “nisu objektivna slika već njihova lična interpretracija zbog različitih motiva koji svako od njih nosi”.

“Možda Vijeće ministara nije najbolje komunciralo s javnošću pa se mnogi ne sjećaju šta smo radili, i to jeste naša objektivna odgovornost, da popravimo”, kazao je.

Tegeltija je rekao kako se o kandidatskom statusu BiH govori šest godina, a da su prvi put u jesen 2020. godine komesari iz EU jasno rekli da BiH može do ljeta 2021. godine dobiti kandidatski status.

“To nisu naše niti moje riječi već komesara EU koji donose odluku o tome. Mnoge stvari vezane za evropske integracije su bile blokirane četiri i više godina i onda su odblokirane”, kazao je Tegeltija.

Govoreći o pandemiji, rekao je da su dovoljno osigurali lijekove, opreme i zaštitne opreme za zdravstvene radnike da pruže adekvatnu zaštitu građanima te da su građani dobili adekvatnu zaštitu u zdravstvenim ustanovama, a ne u kasarnama i improvizovanim bolnicama.

Podsjetio je da su, uprkos upozorenjima da idu lokalni izbori, donosili nepopularne odluke o zatvaranju granica kako bi pomogli zdravstvenim radnicima, te da su osigurali zelenu liniju kada je sve stalo.

Također, naveo je i da su izdvojili sredstva za sanaciju posljedica Covida-19, te osigurali kredite.

“Uvažavam institucije i RS i BiH i želim evropsku državu BiH”, rekao je Tegeltija.

Zahvalio se svima koji su kritikovali rad Vijeća ministara, uz napomenu da su neki trebali koristiti prihvatljivije riječi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare