Patrijarh Porfirije danas nastavlja posjetu Sarajevu i Istočnom Sarajevu

Vijesti 17. okt 202107:44 > 08:05 0 komentara
N1

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije danas će nastaviti sa svojom posjetom Sarajevu i Istočnom Sarajebu.

U 09.30 sati će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Prethodno će služiti Vaskršnje jutrenje koje će početi u 8.30 časova.

Zatim će posjetitit Istočno Sarajevo i u 15.00 sati će ga dočekati gradonačelnik Ljubiša Ćosić, kao i načelnici svih šest općina (Pale, Sokolac, Trnovo, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad).

Nakon dočeka i susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja od zgrade Gradske uprave do Trga Republike Srbije gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva.

Na kraju posjete planirano je da posjeti crkvu koja se gradi na Jahorini.

Ljubav i mir

Podsjetimo, Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije jučer je došao u posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

N1

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu dočekao ga je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji mu je zahvalio “jer u Sarajevo donosi ljubav i mir”.

N1

“Sarajevo je kroz vijekove otvoren grad, a pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. vijeka i mole se Bogu. O tome svjedoči Crkva Svetih arhangela. Ali drugi narodi koji vjeruju u istog Boga, ali na različit način se mole tom jednom Bogu, ne samo da su zasnovali svoje postojanje, već međusobno prožimanje u istinsku zajednicu”, istakao je jučer Porfirije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!