Patrijarh Porfirije: Mir je osnovna poruka Božića

Vijesti 06. jan 202222:04 0 komentara
Patrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije (TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Patrijarh srpski Porfirije poručio je na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da je mir osnovna poruka Božića i istakao da mir među ljudima znači davanje prostora i mjesta drugome, drugačijem - "da bude pored mene, da bude u mojoj duši i u mome srcu, jer više smo jedno nego što smo različito."

“Različitost koja postoji među ljudima dar je od Boga i postoji da bi se razraslo ono što je jedno i što je jedinstveno, da bismo rasli u mjeru rasta visine Hristove, a to znači u mjeru svečovjeka, čovjeka koji je potpuno utemeljen u sebi, u svom identitetu, ali u isto vrijeme je apsolutno i do beskraja obogaćen drugim i drugačijim”, kazao je patrijarh, saopštila je SPC.

On je ukazao da je vrijeme u kom živimo vrijeme nemira i strahova i istakao da nemiri nisu ono što dolazi spolja i da strah nije ono što dolazi izvan nas.

“Strah i nemir su nešto što je u nama i što izlazi iz nas. To ne znači da ne postoje nemiri, nevolje i problemi koji su izvan nas, ali da u isto vrijeme ako mislimo da mi u sebi, nemirni, raspolućeni, rasparčani, u sukobu sa samim sobom, možemo riješiti i najmanji problem, možemo uspostaviti i najmanji mir koji nam dolazi spolja i koji je izvan nas, u najmanju ruku smo u zabludi”, rekao je patrijarh.

Poglavar SPC je kazao da moramo, svako sa sobom i u sebi, prije svega steći mir, a iz tog mira i istinsku i pravu hrabrost, kako bismo mogli, hvatajući se u koštac sa svim onim što je izvan nas, jedno po jedno riješavati.

“Najprije je važno da se pomirimo sa Bogom, a za nas hrišćane to znači da usvojimo sistem vrijednosti na koji nas Jevanđelje poziva. On je jednostavan: ljubi bližnjega kao samoga sebe i pritom ne postavljaj pitanje ko je tebi bližnji, nego se pitaj kome si ti bližnji”, poručio je patrijarh.

Na prijemu su govorili premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, specijalni izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić i predsjednik SNV i domaćin prijema Milorad Pupovac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!