Patrijarh Porfirije u Istočnom Sarajevu: Znam da ovdje život nije lak

Vijesti 17. okt 202118:19 > 18:20 3 komentara
F.Z./N1

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je radostan što je imao priliku za neposredan susret sa ljudima koji žive u Istočnom Sarajevu, Sarajevu i širom Republike Srpske i BiH, te konstatovao da život na ovim prostorima nije nimalo lagan.

Patrijarh je istakao da su lični susreti sa braćom u Hristu, sa pravoslavnim vjernicima, Srbima na ovim prostorima veliki dar za njega, ali isto tako i susreti sa drugim ljudima koji pripadaju drugim vjerama i narodima.

On je napomenuo da utisci o nekome ili nečemu bez realnog ličnog susreta u najmanju ruku mogu da dovedu do pogrešnih zaključaka o nekome koga nismo upoznali, a često mogu da odvedu na pogrešne puteve kada se govori o međusobnim odnosima.

Nakon sastanka sveštenstva Srpske pravoslavne crkve sa rukovodstvom Istočnog Sarajeva i šest istočnosarajevskih opština, srpski patrijarh je podsjetio da je i on porijeklom iz ovih krajeva i da je mnogo puta izrekao kakav je njegov odnos i doživljaj prema Republici Srpskoj i ljudima koji tu žive.

On je naveo da zna ko su ljudi koji ovdje žive i da mu je još iz tih vremena jasno da je malo prostora na kojima žive pravoslavni Srbi a da su toliko organski, neraskidivo duboko povezani sa svojom duhovnošću i svojom vjerom.

Ukazao je na to da ovdje život nije nimalo lak, ni u materijalnom smislu, ni u smislu traganja za sobom, a da ništa manje nije komplikovan ni kada je riječ o međuljudskim odnosima između različitih naroda.

“Važno je da bez obzira na spoljašnje okolnosti budete ono što jeste i da idete putem koji je odavno zacrtan i zapisan u naše duhovno biće”, istakao je patrijarh Porfirije.

On je dodao da stavljajući po strani zajedničko i lično treba učiniti sve kako bi bili ono što se zove narod pravoslavni, narod srpski pravoslavni.

Svi ste molitveni zadatak za nas sveštenike i molim se za mir među nama, ali i za mir među svim ljudima u Republici Srpskoj, BiH i u čitavom svijetu. Taj mir nikada nećemo postići ako ne postignemo mir u sebi. Mir koji je duhovna kategorija i koga ne može biti bez naše molitvene zajednice sa Bogom. Bez molitve, bez Boga i bez truda da živimo kako Bog od nas očekuje ne možemo postići ni minimum mira u svjoj duši“, istakao je patrijarh Porfirije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare