Patrijarh: Protiv sam svake vrste revizionizma

Vijesti 28. dec 202122:37 2 komentara
Patrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije (TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Patrijarh srpski Porfirije je, u intervjuu za RTS, rekao da je bio tužan one večeri kad su na ulicama Srbije izbile blokade i kada je došlo do incidenata i nasilja. Govorio je i o značenju Kosova za srpski narod, kao i o sve češćim pokušajima revizionizma historije.

Patrijarh Porfirije je, upitan da li se sve vladike slažu sa njegovom rečenicom da je referendum za Kosovo održan 1389. godine, istakao da se stav crkve o tom pitanju nije mijenjao i da je svima dobro poznat.

“Ja dosad nisam naišao ni na jednog od braće episkopa, a i u sveštenstvu, na disonantne tonove kada je riječ o Kosovu. Naravno da za nas Kosovo nije samo političko pitanje, to je mnogo dublje duhovno pitanje. Zato mi kažemo da Kosovo nije naprosto mit, zato što na planu mita vi možete biti gubitnik ili dobitnik. Kosovo je kao zavjet za nas vezano za Novi zavet, a u središtu, u srži Novog zavjeta stoji svetost i mi smo pozvani na svetost i za nas je Kosovo zaista svetinja”, naglasio je patrijarh.

Istakao je da je imao mogućnost da se, otkako je došao na poziciju patrijarha da se sreće sa ljudima iz čitavog svijeta i da je, kako bi dočarao, šta za Srbe Kosovo praktično znači, mnogima je govorio da je “ono što je za Rimokatoličku crkvu Vatikan, to je za nas Kosovo”.

“Najbolje je Vasko Popa rekao, ‘polje kakvog nema, nebo iznad zemlje i nebo ispod zemlje’. Dakle, Kosovo je za nas okovano nebom i u tom smislu, ne može biti predmet pragmatičnosti, predmet racionalnog i logičnog. Šta je to efemerna dobit, šta je to praktično korisno, jer onog trenutka kad mi ugasimo Kosovo u sebi, mi naprosto postajemo identitetski nešto sasvim drugo u odnosu na čitavu našu historiju i predistoriju, u odnosu na svoje oce, praoce i svega ostalog”, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Dodao je da je kontinuitet i pogled i hod u budućnost jednog naroda nemoguć bez dubokog korjena i da je za Srbe Kosovo najdublji korjen.

“Strah kod mnogih Srba u Hrvatskoj postoji”

Patrijarh srpski navodi da je položaj Srba u Hrvatskoj široka, slojevita tema, naglašavajući da je njegov duboki utisak da strah kod mnogih Srba u Hrvatskoj postoji.

“On nije od jučer i ne može se jednostavno jednim potezom ruke i operacijom i prevazići, a strah je najveći mogući čovjekov neprijatelj, kad ste u strahu, ne treba vam drugo robovanje, bez mogućnosti ste da afirmišete svoj potencijal. On postoji i sputava otvoreno, spontano, autentično funkcionisanje mnogih ljudi. On ima ima svoje objektivne korjene, ali iz tih objektivnih se razvijaju i subjektivni korjeni”, naglašava poglavar SPC-a.

Smatra da u Hrvatskoj postoji veoma veliki broj ljudi, Hrvata, u raznim strukturama njihovog društva, koji čine sve da otupe taj strah kod svojih sugrađana Srba i da pruže prostor da budu rame uz rame građani kao i svi drugi građani.

Patrijarh: Za nas Jasenovac nije matematika i nisu brojke

Govoreći o Jasenovcu i žrtvama, ističe da je Jasenovac prije svega sveto mjesto, “najveće svetilište u srpskom narodu”.

“Ja sam bezbroj puta bio tamo, bio sam prije tri dana, posjetio monahinje u Jasenovcu, i svaki put kad odem u Jasenovac, ja se duhovno obnovim, osnažim, osnažim se upravo na planu po svaku cijenu truda i napora da propovjedamo jevanđelje i da je svaki čovjek ikona Božija, da je za svakog pojedinca Hristos raspet”, naglašava patrijarh.

Istovremeno, dodaje, važno je reći da za nas Jasenovac nije matematika i nisu brojke.

“Ja u Jasenovac idem da se molim Bogu, tim svetim mučenicima da budu podrška i nama koji smo i danas raspeti. Otuda pokušaj da se i mi iz crkve uvučemo u raspravu o brojkama jeste pokušaj da se izmjesti suština toga mjesta i svog pravnog okvira je da se premjesti na tablo gdje se licitira o brojkama”, ističe poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Poručuje i da je protiv svake vrste revizionizma, u bilo kom smjeru i pravcu.

“Pritom ostavljam uvijek komfor historičarima da na osnovu različitih parametara i dokumenata zaključuju o brojkama. Ali ne mogu da odolim ustisku i da ne kažem da je revizionizam veoma aktuelan danas, ne samo kod nas, već globalno govoreći, rasprave o Prvom svjetskom ratu donose zaljučke, a koji su revizija događaja koji su se desili. Najbolja moguća stvar u Jasenovcu je što je vladika Jovan tamo osnovao manastir i ja pozivam braću i pravoslavne Srbe da idu u Jasenovac na pokloničko putovanje, kad dođu tamo, bit će im sve jasno”, naglašava patrijarh srpski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare