“Patriotizam nije bio upitan prije 30 godina, nije ni sada”

Vijesti 17. sep 202118:02 2 komentara
N1

U organizaciji Unije saveza Udruženja policije FBiH danas je u Živinicama obilježena trideseta godišnjica mobilizacije rezervnog sastava policije MUP RBiH koja je izvršena po naredbi Predsjedništva RBiH od 19.9.1991. godine. Tim povodom održan je defile policijskih vozila MUP-a Tuzlanskog, Bosansko-podrinjskog, Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, a kojima su se pridružila druga slična vozila i iz zraka sportski avioni. Održana je i svečana akademija ali i položeno cvijeće na spomen obilježje.

Rat je građane zatekao nespremne i neorganizovane i trebao ih je neko zaštiti. Sve strukture su bile oštećene, posebno jer je zajednička vojska stala na stranu agresora preko Drine, pričaju nekadašnji policajci koji su svjedočili izvlačenju oružja iz kasarne kod Dubrava.

“Zaustavili smo jednu vojnu kolonu sa pet kamiona. Oduzeli jedan trocjevac, 40.000 komada razne municije, naoružanja. Oni su to mudro radili. U pet kamiona su to rasporedili. Zatvarač u jednom kamionu, cijev u drugom, kundak u trećem. Sreća bilo je omladine koja je poznavala to i sklopila brzo”, kazao je Amir Brđanović, Udruženje policije 1991-1995 Kalesija.

“Mi smo rat prošli teško, Neorganizovano i neopremljeno. Gladni. Sa druge strane su nas napali i čitavo vrijem održavali oni koji nam i sada jedva dopuštaju da živimo i dišemo”, kazao je Ferid Kadrić, Udruženje policajaca 1991-1995 Kladanj.

Mobilizacijom policija u BiH se stavila na raspolaganje građanima kao jedina formacija legalno naoružana sa onim što je imala.

“Cilj mobilizacije je bio sačuvati mir, životi građana i njihove imovine. Mislim da je dobrim djelom uticalo na tosmo na neki način spremni bili na ono što je uslijedilo, a to je agresija na BiH”, ističe Šefik Hodžić, Udruženje veterana policije Goražde.

“Popunjavali su ratne linije, održavali javni red i mir koji je tada jako bilo teško održati u to vrijeme i zaštiti građane od pojedinaca i određenih skupina koje su se bile organizovale i radile protiv i države i građana”, dodaje Tunjo Nikić, Udruženje policije 1991-1995 Živinice.

I danas nedovoljno opremljeni

Policija i dan danas nije dovoljno opremljena te sa ovog skupa apeluju na nadležne institucije da više sredstava odvajaju za taj sektor.

“Mi ćemo evo dobiti neki 20 službenih policijskih vozila koja će doprinijeti efikasnijem našem radu. Međutim, to nije dovoljno. Mi nemamo ni osnovna sredstva za izvršenje zadataka. Uniforme. I tu imamo problema”, izjavio je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

“Država i društvo trebaju dati daleko veće privilegije i kvalitetnije opremiti policijske snage jer su one prvi taj naš sigurnosni faktor i prvi bedem odbrane BiH, odnosno, graničari i čuvari granica, suverniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, kazao je Enver Jukanović, Unija saveza udruženja policije FBiH.

Oni koji su se borili za te granice, danas su ogorčeni političarima koji ismijavaju narod.

“Kako se trebamo hraniti sa 35% manje masnoće ili kako nas treba neko drugačije gledati. Nismo mi sada na gibirima. Sada treba biti vrijeme ljudi koji su doktoranti, spremni da odgovore životu, dobri menadžeri, dobri poslodavci. Da narodu omoguće da se zapošljava”, kazao je Kadrić.

Patriotizam nije bio upitan prije 30 godina, nije ni sada, kažu policajci. Ali država konačno mora stati iza svojih građana koji već treću deceniju žive na vjetrometini čekajući neke bolje dane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare