PCR i brzi testovi iz BiH bit će priznati i u Sloveniji

Vijesti 29. jul 202110:26 > 10:50 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Vlada Slovenije je na sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina dodana zemljama čiji je PCR test i brzi test na antigen priznat od Slovenije.

 

Važenje ostalih uredbi produženo je za sedam dana, najavljeno je iz UKOM-a (Ureda Vlade za komuniciranje).

Vlada je dodala uslove za priznavanje PCR testa ili brzog testa na antigen iz svih drugih trećih zemalja koje nisu navedene u uredbi.

Na snazi do 8. avgusta

Ako se PCR test ili brzi test izvode u zemlji koja nije navedena u uredbi, prikladno je ako istovremeno sadrži barem isti skup podataka kao i PCR test ili brzi test koji je objavljen u državi članici EU ili šengenskom području, podaci o vrsti testa, podacima o izdavaču certifikata i datumu izdavanja certifikata ako je opremljen QR kodom u skladu sa standardima i tehnološkim sistemima koji su interoperabilni sa Evropskim sistemom za digitalno praćenje (EU DCP) i ako dopušta provjeru autentičnosti, valjanosti i integriteta certifikata..

Uredba će stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u “Službenim novinama” i bit će na snazi ​​do 8. avgusta, rečeno je iz UKOM-a.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!