PDP i DNS reagovali nakon šestog samoubistva sa zgrade UKC RS

Vijesti 04. okt 202111:36 0 komentara
N1

Iz PDP-a i DNS danas su reagovali nakon vijesti da je pacijentica počinila samoubistvo skokom sa petog sprata Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, što je šesto samoubistvo skokom sa ove zgrade.

Patrija demokratskog progresa (PDP) zahtijeva ostavku direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlade Đajića.

“Alarm da nešto nije u redu u funkcionisanju te ustanove već odavno zvoni, ali već šesto samoubistvo na UKC-u u prethodnih nekoliko mjeseci je tačka preko koje se ne smije preći”, poručili su iz Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banje Luke.

Podsjećaju da je nakon jednog od prethodnih tragičnih događaja obećano da će zgrada UKC-a biti osigurana da se takve stvari ne ponavljaju.

“Ovo nije jedini razlog za smjenu Đajića, tražimo takvu odluku i zbog afere ‘Kiseonik’ i drugih slučajeva koji potresaju RS. S razlogom se pitamo šta se dešava da se svakog mjeseca jedan pacijent odluči na ovakav korak, u kakvim uslovima pacijenti borave i šta je urađeno da se ovakve stvari ne dešavaju”, saopćeno je iz PDP-a.

Obraća li se pažnja na psihičko stanje pacijenta

Iz DNS-a podsjećaju da je Zlatni most u San Francisku decenijama bio odredište koje su ljudi sa samoubilačkim namjerama birali kao lokaciju gdje i oni žele da skončaju život.

“Mnogi su to i učinili. Posljednju deceniju vlasti San Franciska su zaposlili i ljude sa pregovaračkim sposobnostima da odgovaraju potencijalne samoubice i kod mnogih su pregovarači i uspjeli. Danas dok čitamo o šestom samoubistvu u UKC, ne možemo, a da se ne zapitamo da li se obraća pažnja na psihičko stanje pacijenata, da li su zadužene stručne osobe da ga prate i pravovremeno reaguju kako bi se ova samoubistva spriječila ili je sve prepušteno stihiji i da uskoro uz Zlatni most u San Francisku čitamo i o UKC kao mjestu gdje se izvrši najviše samoubistava”, navode.

Iz DNS-a apeluju na rukovodstvo UKC da reaguje danas jer je i zakonska i božija obaveza da se spasi svaki ljudski život, a mnogim ljudima sa samoubilačkim mislima je dovoljna i topla ljudska riječ da odustanu.

Iz MUP-a RS su saopštili da su policijski službenici Policijske uprave Banjaluka izvršili uviđaj u ulici 12 beba u Banjaluci na licu mjesta gdje je smrtno stradala osoba inicijala A.H. iz Doboja.

“Policijskoj upravi Banjaluka, jutros, u 04,15 časova, od strane dežurnog doktora Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, prijavljeno je, da je pacijent, lice inicijala A.H. skočilo kroz prozor petog sprata zgrade Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, te da je na licu mjesta preminulo”, navode iz MUP-a.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!