PDP se oglasio o izbornom rezultatu i konačnom broju mandata

Vijesti 04. nov 202216:17 0 komentara
N1 BiH

Izborni rezultati Partije demokratskog progresa (PDP) analizirat će se na sjednici Predsjedništva te stranke koja će se održati u srijedu 9. novembra, saopćila je glasnogovornica Anja Petrović. Osim toga, odredit će se i dalje djelovanje ove stranke, a već sada su saopćili koje mandate će imati na određenim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Kao i pred svakom političkom organizacijom u postizbornom periodu, slijedi analiza rezultata i plan narednih koraka koji su usklađeni sa Statutom stranke, a koji zahtijevaju i strpljenje i mudrost, ali i odlučnost, imajući u vidu činjenicu da je strateško opredjeljenje PDP-a borba za prosperitetno i zdravo društvo, a samim tim borba protiv korupcije, kriminala, privatizacije institucija i drugih devijantnih pojava”, navela je Petrović.

Petrović kaže da, uvažavajući opšti interes, pravnu i svaku drugu borbu da se utvrde stvarni rezultati izbora, da se sačuva volja građana i na taj način vrati integritet izbornom procesu, PDP se nije u javnosti bavio pojedinačnim rezultatima, kako pojedinih odbora, tako ni ličnim.

“Međutim, zbog interesa javnosti, nakon jednog turbulentnog mjeseca, vrijeme je da saopštimo da će PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske imati osam poslanika, jednog poslanika manje nego u tekućem mandatu, i to zbog načina obračuna glasova, iako je za taj nivo postignut nešto bolji rezultat nego na Opštim izborima 2018. godine. Za nivo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je zadržan rezultat u odnosu na prethodne izbore”, dodala je.

Ona je istakla ogromnu ličnu podršku koju uživaju predstavnici PDP-a.

“I dalje osporavamo rezultate za predsjednika Republike Srpske, ali ako bismo uzeli u obzir čak i ove objavljene rezultate izbora, 273.245 osoba koje su glasale u Republici Srpskoj svoje povjerenje su dali Jeleni Trivić, uz činjenicu da se sa 70.000 glasova manipulisalo i ne zna se šta se desilo sa neiskorištenim glasačkim materijalom. Za Narodnu skupštinu Republike Srpske naš nosilac liste u Izbornoj jedinici 3, Draško Stanivuković, osvojio je 26.756 glasova. Što se tiče nivoa Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik PDP-a Branislav Borenović je osvojio 32.404, oko 8.000 glasova više nego na prethodnim Opštim izborima i ubjedljivo najveći unutarstranački procenat od svih izabranih u Parlament BiH. I pored ovakvih velikih pojedinačnih rezultata, podsjećamo da je Statutom PDP-a, na lični zahtjev predsjednika na prethodnom Saboru, broj mandata ograničen na moguća dva, tako da PDP ulazi u godinu redovnih unutarstranačkih izbora”, zaključila je Petrović.

Podsjetimo, danas je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i član PDP-a na press konferenciji naveo da je PDP na ovogodišnjim izborima ostvarila lošije rezultate u odnosu na prethodne izbore te da bi, shodno tome, svi iz ove stranke trebali podnijeti ostavke kako bi se napravila njena potpuna reorganizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!