Pećanin u Pressingu: Zašto su prijavljena ”samo” četiri funkcionera?

Vijesti 24. mar 202120:47 > 21:53 0 komentara
N1

Senad Pećanin, advokat i jedan od potpisnika krivične prijave protiv najviših funkcionera zbog ugrožavanja zdravlja stanovništva, rekao je večeras u Pressingu da je krivična prijava ''dobro utemeljena'' i da bi morala biti shvaćena ''puno ozbiljnije'' nego što je to obično slučaj u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Prema riječima gosta Pressinga, šokantan su cinizam, oholost i neodgovornst političkih lidera u BiH koji su sada postali opasni po živote ljudi.

”To je isključivo plod jednog kriminalnog, neodgovornog i oholog odnosa najviših funkcionera spram svoje ustavne i zakonske nadležnosti. Naglašavam da je BiH osma ili deveta zemlja u svijetu po broju smrtnih slučajeva na 1.000 stanovnika. Naš prosjek je pet puta veći od svjetskog prosjeka. Mi smo dovedeni u situaciju da budemo žrtve jedne krajnje neodgovorne politike koja ostavlja teške tragove koji se mogu porediti s periodom kroz koj je ovaj grad prošao kroz period od 1992. do 1995. Šokantno je da funkcioneri nisu učinili ništa i pokazali  su cinizam, oholost i neodgornost koji sada postaju elementarna nepogoda po živote ljudi”, istakao je gost Pressinga.

Govoreći o krivičnoj prijavi, Pećanin je istakao da je za krivična djela iz njenog sadržaja predviđena zatvorska kazna i do deset godina.

”Krivična prijava je podnesena protiv četiri odgovorna funkcionera: Zorana Tegeltije, Ankice Gudeljević, Fadila Novalića i Vjekoslava Mandića. Prijavljeni su počinili krivično djelo ‘nesavjesan rad u službi’. Za ovakva krivična djela je predviđena zatvorska kazna od jedne do deset godina zatvora”, dodao je on.

”Krivična prijava je dobro utemljena s obzirom na bolnu, katastrofalnu siituaciju u kojoj živimo svi u Bosni i Hercegovini. Smatram da bi ova krivična prijava morala biti shvaćena puno ozbiljnije. Ne vidim način na koji bi se Tužilaštvo moglo o nju oglušiuti. Ovdje ima dosta elementaa i drugih krivičnih djela”, rekao je.

Zašto baš ova četiri funkcionera?

”Grupa eminentnih pravnika u kojoj sam učestvovao je analizirala i odlučila se za ovakvu krivičnu prijavu jer je po funkcionalnoj odgovornosti to su predsjedavajući Vijeća ministara i ministrica civilnih poslova, u FBiH premijer i ministar zdravstva. Entiteski funkcioneri u Republici Srpskoj su ipak učinili znatno više nego njihove kolege u Federaciji BiH i to je razlog za označavanje ovo četvero prijavljenih u ovoj krivičnoj prijavi”, pojasnio je Pećanin.

Podsjećamo, građani traže krivičnu odgovornost Zorana Tegeltije, Ankice Gudeljević, Fadila Novalić, Vjekoslava Mandić, zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. 09. 2020. godine do 18. 03. 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu osigurali direktnu nabavku vakcina. Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posljedicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu, navedeno je u krivičnoj prijavi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!