Pecikoza: Oko 90 posto hospitaliziranih osoba u KS je nevakcinisano

Vijesti 28. sep 202114:45 1 komentar
Mirna Pecikoza (Anadolija)

Bosna i Hercegovina je već neko vrijeme u četvrtom valu pandemije novog soja koronavirusa. Posljednjih dana raste broj zaraženih kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini pa i u Kantonu Sarajevo.

Do kraja septembra se očekuje da će u Kantonu Sarajevo biti oko 44 posto potpuno vakcinisanih protiv koronavirusa. Vlasti apeluju na građane da se vakcinišu s obzirom na to da je oko 90 posto hospitaliziranih pacijenata, oni sa težim simptomima zaraze, nevakcinisano.

“Do kraja septembra u KS 44 posto potpuno vakcinisanih”

Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, izjavila je za Anadoliju da proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo teče kontinuirano i bez ikakvih problema na svim punktovima.

“Trenutno se vakcinacija najviše vrši na punktu Zetra s obzirom na to da je u prethodnom periodu bilo mnogo prvih doza, a sada se vrši revakcinacija i u prosjeku se radi od oko 1.500 do 2.000 apliciranih doza dnevno. U narednom periodu očekujemo, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, da će do kraja septembra biti oko 44 posto potpuno vakcinisanih u Kantonu Sarajevo. Kada na to dodamo one koji su se vakcinisali van Kantona Sarajevo, a nisu se prijavili u naš sistem i one koji su prebolovali koronavirus u prethodnom periodu, očekujemo da imamo neki zadovoljavajući nivo zaštite u Kantonu Sarajevo. Prema podacima koje svakodnevno dobijamo s punktova, otprilike 30.000 građana KS-a od početka septembra je potpuno vakcinisano”, pojasnila je Pecikoza.

Kako je kazala, najveće interesovanje građana je za vakcinu Pfizer s obzirom na to da to da nije bila dostupna u prethodnom periodu, odnosno dolazila je u manjim količinama u Bosnu i Hercegovinu.

“Prethodnih dana imali smo 5.000 doza Pfizera na Zetri, a nismo ih još uvijek potrošili. Ostalo je oko 1.000 doza. S obzirom na to da imamo na raspolaganju tri vakcine (Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm), ovim putem bih pozvala građane Kantona Sarajevo da se odazovu na vakcinaciju. Mi smo duže vrijeme u četvrtom valu i oko 90 posto hospitaliziranih su nevakcinisani”, poručila je Pecikoza.

Apel građanima da se vakcinišu

Apelovala je na građane da shvate ozbiljnost situacije i da se vakcinišu na bilo kojem punktu u Kantonu Sarajevo.

“Trenutno u bolničkim ustanovama u Kantonu Sarajevo imamo više od 200 hospitaliziranih pacijenata, a od toga je 89 posto nevakcinisanih i ostatak su oni koji su vakcinisani jednom dozom. Podatak govori da je to trenutno, kako je nazivaju u svijetu, pandemija nevakcinisanih”, istakla je Pecikoza.

Govoreći o pandemiji i širenju zaraze koronavirusom u školama, među djecom, s obzirom na to da je počela nova školska godina, Pecikoza je kazala da Krizni štab Kantona Sarajevo svakako razmatra i pitanje vakcinacije djece.

“Trenutno je omogućeno vakcinisanje djece samo sa mRNA vakcinama, to su Pfizer i Moderna, mi to pitanje uzimamo u razmatranje s tim da bi za svaku odluku koju donosimo trebali imati preporuku stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju na nivou Federacije BiH, a mi takvu preporuku još uvijek nemamo”, pojasnila je Pecikoza.

Vakcinacija trećom dozom?

Naglasila je da se razmatra i treća doza vakcine protiv koronavirusa za osobe koji su vakcinisani među prvima i koji su iznad 65 godina.

“Na Kriznom štabu jučer je odlučeno da se tom tijelu da neki rok od sedam dana da se odluči o trećoj dozi, da daju svoj stav, a ukoliko oni ne donesu neku preporuku Krizni štab će sam razmatrati pitanje treće doze”, izjavila je Pecikoza.

Podsjetila je da je jučer zasjedao Krizni štab i razmatrana je trenutna epidemiološka situacija.

“Izneseni su podaci da se mi trenutno, što ne možemo sa sigurnošću tvrditi, nalazimo u nekom vrhuncu ovog talasa i da bi u narednom periodu trebao da krene opadati broj novozaraženih. Međutim, mi to ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Prema preporukama stručnjaka, vakcinacija je jedan od najboljih oružja za borbu protiv pandemije”, poručila je Pecikoza.

Na kraju je podsjetila je da je Federalni zavod za javno zdravstvo najavio dolazak određenih količina vakcina Moderna, Johnson i Pfizer.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare