Pehar: Čekaju se analize i rezultati iz Agencije za dva cjepiva

Vijesti 30. mar 202113:27 1 komentar
FENA/ N1

Danas su se javnosti obratili predstavnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a Davor Pehar je govorio o trenutnim dostupnim vakcinama u FBiH i načinu distribucije.

“Radi se o 15.210 doza Pfizerovog cjepiva koje će se distribuirati sukladno našim poznatim načelima, ali i temeljem zahtjeva iz županijskih zavoda. Ovo cjepivo zahtjeva ultra hladni lanac, skladišti se na minus 80 stepeni Celzija i kada napusti taj režim onda se čuva na temperaturi od 2 do 8 stepeni i mora se potrošiti u roku od pet dana i zbog toga treba vrlo usko koordinacija kako bismo maksimalno iskoristili sve raspoložive doze”, kazao je Pehar.

Stiglo je i više od 17.000 cjepiva proizvođača AstraZeneca.

“Također, putem Covax mehanizma došlo je više od 17. 100 cjepiva AstraZeneca za koje čekamo analize i rezultate iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Kada dobijemo potrebne nalaze, i ovo cjepivo će se distribuirati prema prioritetnim skupinama”.

“U skladištu u Mostaru se nalazi i više od 17.000 doza cjepiva Sinovac koje je stiglo kao donacija iz Turske. I za njega se čeka analiza Agencije i kada dođe bit će na raspologanju za nastavak cjepiva”, dodao je Pehar.

“Proteklih dana je završeno cjepivo sa 10.000 doza AstraZenece koja smo dobili kao donaciju iz Srbije”.

“Epidemiološka situacija je jako složena i pozivam građane na pridržavanje mjera. Samo na taj način možemo zaustaviti širenje virusa”, dodao je Pehar.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare