Pekić: Zastupnici PDP-a neće biti na sjednici Parlamenta BiH, jasna odluka NSRS

Vijesti 13. sep 202118:54 > 20:22 2 komentara

U institucijama Bosne i Hercegovine broje dane do isteka Odluke o privremenom finansiranju nakon čega bi mogli ostati bez novca za plate i pokrivanja obaveza jer gotovo da nema šanse da Vijeće ministara BiH zbog političke blokade produži sadašnji model za izmirivanje računa. O ovoj, ali i drugim aktuelnim temama u emisiji N1 razgovarali smo sa Mirom Pekić, zastupnicom PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na pitanje hoće li biti plate za zaposlene u institucijama BiH ukoliko Vijeće ministara BiH do kraja septembra ne usvoji budžet ili produži privremeno finansiranje, Pekić odgovara da prema zakonu, Vijeće ministara na tromjesečnom nivou mora produžavati tu odluku, a ukoliko se to ne desi onda neće biti moguće u zadnja tri mjeseca ove godine vršiti finansiranje.

“Ali ako se vratimo unazad i pogledamo vrijeme koje je prošlo od decembra 2020. godine kada je budžet trebao da bude spreman i da se usvoji, vidimo da je mnogo toga vezano za budžet prošlo, da nije usvojeno i urađeno mnogo toga što je trebalo u zajedničkim institucijama BiH. Međutim, podsjećam da nije jedino odluka Vijeća ministara BiH jedino što je sporno u ovom njegovom djelovanju i radu. Ovo Vijeće ministara od svog formiranja ne radi svoj posao. Ovo je sada kulminacija nerada Vijeća ministara jer da su radili svoj posao, ne bi svake godine od kada je formirano donosilo budžet u drugoj polovini godine. Tako da je ova praksa neusvajanja budžeta postala sasvim normalna i dolazimo sad u situaciju da u septembru mi ministri u Vijeću ministara, zastupnici iz RS i članovi Predsjedništva BiH zbog zakone koje je nametnuo Valentin Inzko ne učestvujemo u odlučivanju u institucijama BiH i zbog toga ova odluka o privremenom finansiranju ukoliko se bude poštovala odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) nema prostora da bude donesena”, pojasnila je Pekić.

Kaže da bi time oko 23.000 zaposlenih u institucijama, od čega je oko 11.000 vojnika ostalo bez plate.

“To nije korektno i pravedno prema zaposlenim ljudima koji su radili i zaradili svoju platu, ali ja ponavljam, ovo je moralo da se desi zbog nerada Vijeća ministara i tri političke stranke. Zato mi nije jasno zašto SDA i HDZ koji imaju svoje ministre zaposlene u Vijeću ministara izgledaju kao da ih to ne interesuje. Ovo nije samo stvar zastupnika nego vladajuće većine”, naglasila je.

Kazala je i to da zastupnici PDP-a neće prisustvovati i odlučivati na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH 23. septembra koju je sazvao predsjedavajući Denis Zvizdić.

“Zastupnici će taj dan doći na svoje radno mjesto i bit će u svojim kancelarijama, ali na sjednici neće. Mislim da su zaključci NSRS-a jasni i nedvosmisleni. Mi nećemo učestvovati u odlučivanju. Nažalost, sfera odlučivanja se svela na lidere političkih stranaka tako da ne znamo šta će oni iz SNSD-a, HDZ-a i SDA dogovarati. Ali ako se zastupnici SNSD-a budu zajedno sa nama držali zaključaka NSRS, oni neće učestvovati u radu. Kažem da treba vratiti odlučivanje u institucije, vratiti im onu ulogu koju su imale dosad, a ne da kao prošle godine prilikom usvajanja budžeta sjedimo ispred Parlamenta i čekamo šta će se iz SDA, HDZ-a i SNSD-a dogovoriti. Mislim da je to neprihvatljiva praksa u normalnom političkom sistemu”, kazala je Pekić.

Vijeće ministara BiH ne odustaje od kupovine zgrade za Upravu za indirektno oporezivanje u Banjaluci iako ona sada košta mnogo više nego što je izdvojeno novca. Pekić je podnijela inicijativu da se ispita taj posao te smo je upitali da li vjeruje da će ipak zaustaviti odliv novca iz budžeta BiH.

“Za kupovinu nove zgrade za Upravu za indirektno oporezivanje u Banjaluci je 2012. godine izdvojeno 37,9 miliona KM. Ako je toliko novca izdvojeno, bilo je sasvim dovoljno da se kroz sve ove godine ta sredstva utroše i obezbijedi adekvatan prostor. Branislav Borenović i ja smo onda kada je provedena javna nabavka i kada se jedan ponuđač javio tražili od Vijeća ministara da zaustavi kupovinu te zgrade od 100 miliona KM tako da je Zastupnički dom donio odluku, ona je upućena Vijeću ministara i prema tome ne postoji nijedna teoretska mogućnost da se bilo koja uprava ogluši o sve ovo”, poručila je Pekić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare