Pendarovski: Sa Pahorom nije razgovarano o prekrajanju granica na Balkanu

Regija 15. apr 202116:19 0 komentara
Stevo Pendarovski i non-paper
Stevo Pendarovski (REUTERS/Ognen Teofilovski)

"Non-paper" nije bio tema razgovora u Skoplju. Ni na jednom od sastanaka koje je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski imao sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u proteklom periodu nije razgovarano o bilo kakvom mogućem prekrajanju granica na Balkanu, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Kabineta predsjednika Pendarovskog.

Pahor je u Skoplju boravio u septembru prošle godine.

Iz Kabineta Pendarovskog kažu da bez razlike da li postoji takav “non-paper” ili ne, stav predsjednika je odavno poznat.

Da li postoji non-peper o BiH?

“Svako prekrajanje granica na Balkanu neće doprinijeti stabilizaciji regiona. Predsjednik Pendarovski je ubeđen da ovakve ideje o prekrajanju granica na Balkanu neće dobiti podršku Evropske unije. Jedini put koji vodi napred ka boljem životu i blagostanju građana i države je preko ispunjenja neophodnih reformi. Ključnih za naše pridruživanje evropskoj porodici“, naveli su iz Kabineta predsjednika.

U Sloveniji, Hrvatskoj i BiH mediji posljednjih dana spekulišu o tome je li slovenački premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel neslužbeni diplomatski dokument koji navodno govori o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije.

Niko, međutim, nije službeno potvrdio da je predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel dobio takav dokument.

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar je jučer negirao tvrdnje o navodnom “non-paper”. Logar je kazao da se radi o “manipulaciji i pokušaju kompromitacije Vlade i predsjednika” Slovenije.

Turković odbacila navode

Ministarica spoljnih poslova BiH Bisera Turković je danas poručila da je teritorijalni integritet države neupitan.

Navodni “non-paper” objavio je slovenski portal “Necenzurisano”. U njemu se navodno pominje prekrajanje granica između Srbije i Kosova. Pripajanje djelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije sa albanskom većinom Albaniji. Te mogućnost otcjepljenja entiteta Republika Srpska iz Bosne i Hercegovine. RS bi se pripojila Srbiji, a zapadna Hercegovina Hrvatskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!