Penzioneri iz RS: Ne branim Dodika ali nismo u poziciji da nas respektuju

Vijesti 21. okt 202112:43 4 komentara
N1 BiH

Najniža penzija u RS je 202KM. Najniža penzija u FBIH je 382KM. Kada se plate režije, lijekovi, koliko ostane za hranu? Ova pitanja postavili smo penzionerima iz oba entiteta - iz Banjaluke nam se javio Nikola Gojković, a iz Tuzle penzionerka Zaha Hodžić. Pitali smo ih i da li misle da bi političarima bilo do harmonike i pjesme da žive sa ovim minimalnim iznosima. Dobili smo poprilično različite odgovore.

Šta jedan penzioner u RS može sa 202 KM mjesečno?

Šta penzioneri mogu priuštiti od minimalne penzije koja u RS iznosi 202 KM, pitali smo penzionera Nikolu Gojkovića, koji ujedno predvodi i jednu nevladinu organizaciju u Banjaluci.

“Vezao bih se samo za područje grada Banjaluke jer sam tu predsjendik jednog udruženja. Sa 202 KM se malo šta može postići, samim time što smo stari i najugroženija smo populacija, usmjereni smo na apoteke, na kupovinu lijekova koji su dosta skupi. Penzioneri su i disciplonovana kategorija – kad dobijemo penziju, mi smo prvi na šalterima da platimo sve svoje obaveze. Ono što nam ostane, koristimo za svoje preostale potrebe – a ostane, naravno, vrlo malo. Teško je porkiti i režije i lijekove, možete i sami zamisliti šta ostane za ostale potrebe”, navodi Gojković.

Šta penzioneri iz FBiH mogu priuštiti sa 380 KM ?

Na pitanje koje životne troškove može pokriti minimalna penzija u FBiH odgovorila nam je Zaha Hodžić, penzionerka iz Tuzle.

“Vrlo je teško preživjeti s tim novcem. Mlađima je lakše ako im ne treba puno lijekova. Veliki je i standard, struja je skupa. Kad primimo penziju, gledamo samo da pokrijemo troškove. Od onog što ostane kupim lijekove. Ako ne mogu kupiti, kažem doktorici da mi da ono što je na listi.”

Na pitanje koliko ostane za hranu, navodi da ima minimalnu penziju koja iznosi 382 KM i da uvijek prvo plaća režije, a zanemari ostalo.

“Kad sam primila penziju platila sam režije, koje su oko 220 KM. Još nijedan lijek koji mi treba nisam kupila u ovom mjesecu. Nekad se desi da preskočim kupiti lijekove ako nemam novca u tom mjesecu”, dodajući kako ne čuje dobro jer ne može priuštiti slušni aparat koji košta 500 KM.

Da li bi političarima bilo do harmonike i pjesme da žive od minimalnih penzija u BiH ?

Nedavno je član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, u ovu instituciju stigao sa harmonikašem kako bi skupa zapjevali. Pitali smo penzionere da li bi političarima bilo do sličnih postupaka da žive od iznosa minimalnih penzija u BiH.

Gojković, iz Banjaluke, između ostalog, navodi kako ne treba kukati, te da “oni koji pjevaju zlo ne misle”.

“Ne treba samo kukati, a mi smo izgleda usmjereni da kukamo. Treba tražiti način za izaći iz ove teške situacije. Republičko rukovodstvo se bori preko Vlade i resornog ministarstva da se te penzije povećaju. One su povećane toliko koliko jesu, a naša najveća dobit je redovna isplata penzija. To što ste me pitali se mene ne dotiče i pošto vodim organizaciju, ne bih se puno miješao u ono što se tiče politike. Nije baš da nema nikakve brige o penzionerima, ima i nekih obećanja da će se penzije povećati, usklađivanje i povećanje očekujemo u prvom mjesecu naredne godine”, navodi Gojković.

Na ponovljeno pitanje da li bi političarima bilo do pjesme da imaju penziju 200 ili 300 KM, predsjednik nevladine organizacije iz Banjaluke odgovara “ko pjeva zlo ne misli.”

Na pitanje da li brani Milorada Dodika, kaže da nije tako. “Ne branim, ali nismo mi penzioneri u poziciji da nas neko respektuje i da mi nešto ozbiljnije možemo učiniti, a mogli bismo da smo malo složniji i energičniji prema vlasti. Ali i mi smo razbijeni”, navodi naš sagovornik iz Banjaluke.

Od Zlate Hodžić, penzionerke iz Tuzle, na isto pitanje stiže dosta drugačiji odgovor.

“Da on živi sa istim novcem kao mi, barem tri mjeseca, njemu nikakva pjesma ne bi pala na pamet. Mi penzioneri slabo pjevamo, mi samo o svojoj boli pričamo. Poručila bih političarima da toga budu svjesni”, navela je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare