Pepić o koroni: Komplikuje se stvar, nemamo znakove prirodnog povlačenja virusa

Vijesti 12. jan 202210:39 > 14:45 0 komentara

O epidemiološkoj situaciji u BiH za N1 su govorile Emina Kurtagić Pepić, epidemiologinja ZZJZKS i Maja Dragojević Stojić, internista kardiolog u Opštoj bolnici Prijedor. Obje su istaknule da je primjetan veliki broj zaraženih u posljednih sedam dana, te da vakcinacija ima smisla sve dok spašava ljudski život.

Razlog porasta broja zaraženih

Pepić je navela da u Kantonu Sarajevo epidemiološka situacija se dodatno usložnjava, raste broj pozitivnih i već imamo redove pred PCR punktovima i Covid ambulantama.

“Komplikuje se stvar. Ono na što smo upozoravali sada dolazi do izražaja. Prema rezultatima laboratorija koje provode PCR testiranja, dominatni soj je delta, u nekoliko stotina slučajeva radi se i o omikronu, ali ne možemo reći da dominira. PCR test pokriva omikron i rezultati koje mi dobivamo iz naših laboratorija su relevantni. Klinična slika koja se javlja je uglavnom od delta soja“, istaknula je.

Dragojević Stojić ne dijeli mišljenje sa doktoricom Pepić, nego misli da je veći broj slučajeva sa omikronom, a simptomi su kao prehlada.

“Zahvata sluznice, kijavica, bol u grlču, sekrecija iz nosa, malaksalost. Vakcinisani rijetko imaju temperaturu. Uklapa se u tu sliku omikrona”, rekla je.

Što se tiče RS i tamo je veliki broj porast pacijenata, svaki dan od svih testiranih 60 posto je pozitivnih na virus korona.

Dragojević Stojić je istaknula da je kapacitet bolnički sto posto popunjen, a porast je u nazad zadnjih sedam dana mnogo veći.

“Očekivali smo da u januaru bude porast pacijenata. Bili su praznici, ljudi su se opustili i virus se širio. To je najveći razlog porasta”, rekla je Dragojević Stojić .

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je jučer pooštrio mjere, može li to šta promijeniti, upitali smo doktoricu Pepić.

“Sve epidemiološke mjere, pored vakcinacije, predstavljaju naš alat kojim pokušavamo da držimo epidemiološku situaciju pod kontrolom“, kazala je naša sugovornica.

Vakcinacija – vjerovanje i uvjerenje

Podsjetila je da nakon primljenje druge doze, potrebno je primiti booster dozu nakon tri mjeseca.

Goveći o četvrtoj dozi, rekla je da je preuranjeno govoriti o tome, jer se nalazimo u periodu booster doze.

“Kanton Sarajevo ima stopu vakcinisanih 50 posto, što je dobro. Blaže kliničke slike su rezultat imunizacije. Vakcinacija je stav vjerovanja i uvjerenja. Svako ima pravo na svoje mišljenje”, naglasila je Pepić.

Zaključila je da imamo pandemiju na globalnom nivou te da jedino što možemo preduzet su epidemiloške mjere i imunizacija, jer nemamo znakove prirodnog povlačenja virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!