Perzeidi prošarali nebo iznad BiH

Vijesti 12. aug 202217:34 > 17:56 0 komentara

Promatrači sa Zemlje u ovo doba godine, u prvoj trećini augusta, uočavaju na noćnom nebu brojne zvijezde padalice uz koje su vezana različita praznovjerja. Pogledajte kako je sinoć izgledalo nebo iznad planine Lastavica u selu Radinovići kod Zenice, u timelapse snimku fotografa Reutersa Dade Ruvića.

Riječ je o godišnjem fenomenu koji uljepšava ljeto svima koji imaju priliku promatrati zvjezdano nebo daleko od svjetlosnog zagađenja.

Astronomija je pojasnila kako dugački, svijetleći tragovi na nebu nisu zvijezde u padu, jer zvijezde su jako velike i daleke, nego tek mali komadići kometa Swift-Tuttle koji izgaraju u atmosferi Zemlje u koju ulijeću brzinom od 60 kilometara u sekundi i zbog trenja sa gustom atmosferom sagorijevaju.

Najveći komadi koji zbog svog sastava i veličine ne izgore u atmosferi padaju na zemlju i postaju meteoriti koje tek rijetki sretnici mogu pronaći na tlu. Perzeidi, nebeske krijesnice, meteoriti, suze svetog Lovre, zvijezde padalice, sve su to nazivi za kišu meteorita koja svake godine kulminaciju doživljava na noćnom nebu 12. i 13. augusta.

Perzeidi su svoj naziv dobili jer im se prividni položaj nalazi u zviježđu Perzeja, no vidljivi su na čitavom noćnom nebu. Pojavljuju se od 25. jula do 20. augusta.

Riječ je o komadićima kometa Swift-Tuttle koji se nalazi na eliptičnoj putanji blizu Zemlje i koji spada među najopasnija nebeska tijela koja bi se u dalekoj budućnosti mogla sudariti sa Zemljom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!