Petak u 11 sati, dan koji čeka Bosna i Hercegovina

Vijesti 10. feb 202119:32 > 20:19 3 komentara

Petak u 11 sati je dan kada će u Bosni i Hercegovini prvi čovjek primiti vakcinu protiv korona virusa. I to rusku, u Banjaluci, na UKC-u Republike Srpske. Bit će vakcinisano 30 zdravstvenih radnika. Sve je to simbolično. No, jasno je da masovne vakcinacije sa dvije hiljade dostupnih vakcina nema, zato svi pitaju - gdje je zapelo?

Slike vakcinacije iz komšiluka koje danima gledamo samo na televizoru, za oko 40 sati gledaćemo uživo. Prvih 30 osoba, zdravstvenih radnika UKC RS biće vakcinisano na toj ustanovi u petak, u 11. Direktor UKC Vlado Đajić za N1 kaže da će lično primiti vakcinu, kako bi pokazao da je bezbjedna.

“Vakcinacija na UKC kreće za dva dana, u petak u 11 časova. Pozivam sve stanovnike da se prijave, vjerujem u vakcinu. Ekipa moja, mojih saradnika iz COVID odjeljenja, šefova Intenzivnih jedinica, zajedno sa mnom, i ja lično možda ću i ja primiti prvu vakcinu u RS, a sigurno na UKC, da dam primjer radnicima, saradnicima, stanovnicima…da je to dobro, da je bezbjedna vakcina, za naše zdravlje, za unapređenje zdravlja stanovnika RS”, kaže Đajić.

Nema informcija koliko trenutno obučenih timova za proces imunizacije ima RS. Nadležni ponavljaju da su obučeni radnici u vakcinacionim centrima, a sljedeće sedmice kreće dodatna obuka po bolnicama. Direktor Instituta za javno zdravlje ne negira da postoji i manji otpor procesu.

“I zdravstveni radnici su živi ljudi, naravno da imaju milion pitanja. I nama je drago da imaju pitanja… Ne postoji savršteno ljekovito sredstvo u svijetu, ali vakcina spada u jedno od naefikasnijih sredstava. Kad gledamo kroz istoriju, najveće dobro su donijele upravo vakcine. Imamo određenog otpora pojediniha zdravstvenih radnika, ali to je čisto nepoznavanje materije, nedostatak informacija”, smatra Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

A informacije, one precizne nema i kada pitate kada tačno će početi masovna vakcinacija stanovništva. 200.000 doza Sputnjik V, za 100.000 građana u RS trebalo bi stići od 15. do 28. februara. U Ministarstvu zdravlja RS pojašnjavaju za N1 da je posao nabavke ruskih vakcina sklopljen na osnovu dostavljenog pisma interesa veleprometnika Krajina group. Institut je ušao u pregovarački postupak, a Vlada kroz Kompenzacioni fond odobrila ukupno 15,6 miliona KM. Jer, zapelo je ranije na COVAX mehanizmu. Tražiće se avansno uplaćeni novac, a traže se i nova rješenja.

“Morali smo u međuvremenu da se prebacimo u samostalne strijelce i da tragamo za vakcinama na drugu stranu. Potpisali smo predugovore i sa kineskim proizvođačima u vezi sa kineskom vakcinom“, ističe premijer Republike Srpske Radovan Višković.

S obzirom na dosta pozitivnije COVID brojke mnogi očekuju i traže popuštanje mjera. U nastavi, normalizacija, spajanje grupa, časovi po 45 minuta, ali i skidanje maski na otvorenom. Dok to očekuje dio javnosti, dio struke upozorava – nije vrijeme.

“Citiraću jednog predstavnika SZO: Sa COVID-om, da se izrazim bokserski, nemojte spuštati gard da ne bi bili nokautirani”, poručuje Đajić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare