Peter Stano: Hitno okončati blokade, izbori u BiH se moraju održati

Vijesti 03. jun 202212:56 1 komentar
EU Screenshot

O aktuelnoj političkoj situaciji, političkoj krizi u BiH, se razgovaralo na sjednici Vijeća za vanjske poslove prošlog mjeseca.

Ministri vanjskih poslova jasno su pozvali sve političke lidere i aktere u BIH da ulože sve napore, ne samo da se nastavi sa reformama i dijalogom, nego i da se organizuju Izbori u oktobru kako je i planirano. Krucijalno je važno da se ovi izbori održe, da građani BIH mogu glasati na slobodnim, poštenim i adekvatno finansiranim izborima.

“U tom smislu pozivamo Vijeće ministara, posebno ministra finansija da iskoristi predstojeću sjednicu u ponedjeljak i usvoje nacrt budžeta za ovu godinu. Također pozivamo da donesu što prije odluku o finansiranju Centralne izborne komisije BIH. Trenutna blokada hitno se mora okončati. Ono što EU radi ili bi mogla uraditi, uključeni smo i dalje ćemo biti, spremni smo pomoći u rješenjima za BIH i u BIH, prije svega preko šefa naše delegacije u Sarajevu Johanna Sattlera.”

“Visoki predstavnik Borell u potpunosti podržava rad ambasadora Sattlera na terenu, u zemlji. Odlučno odbijamo bilo kakve napade na ambasadora Sattlera, koji su upotpunosti neosnovani. Ambasador Sattler u ime EU, u ime zemalja članica EU, čvrsto brani i promoviše EU vrijednosti i principe u BIH, a i radio je i radi kako bi približio ovu zemlju EU. Također razgovara sa svim političkim akterima kako bi premostio razlike po različitim pitanjima, susreće se sa svim akterima, uključujući i civilno društvo. Zato su sve tvrdnje protiv, kritike ili optužbe na račun ambasadora Sattlera u ovom kontekstu, neprihvatljive i ne pomažu da se BIH približi EU.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare