Petković: Nema elemenata za krivično djelo napad na ustavni poredak

Vijesti 17. jan 202215:33 > 15:57 1 komentar
Milan Petković
Milan Petković (N1)

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković saslušan je u svojstvu svjedoka u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u okviru istrage koju je Tužilaštvo pokrenulo protiv više osoba iz ovog bh. entiteta zbog sumnje da su počinili krivično djelo "Napad na ustavni poredak".

“U Tužilaštvu sam dao izjavu u svojstvu svjedoka, imao sam korektan razgovor sa g. Čavkom i ponudio sam saznanja koja imam. Dao sam obrazloženje kako funkcioniše kolegijum Narodne skupštine, na koji način se donose odluke, te na koji način na samom zasjedanju NSRS. Obrazložio sam i ko su bili predlagači određenih zaključaka, te ko su bili izvjestioci po pojedinim tačkama dnevnog reda, te jedan dio koji se ticao donošenja odluka od strane Ujedinjene Srpske, čiji sam ja potpredsjednik”, kazao je Petković.

“Iznio sam i svoje mišljenje koje sam obrazložio pravno jer smatrama da nema elemenata za vođenje istrage i krivičnog djela napada na ustavno uređenje, zato što nije bilo elemenata sile. Ovdje se uopće ne radi o promjeni ustavnog uređenja BiH zato što odbrana, uprava za indirektno oporezivanja, pravosuđe nisu dio Ustava BiH – zato ne može da se radi o ovom krivičnom djelu”, dodao je Petković.

Poručio je da ne bi na koji način da utiče na istragu, ali smatra da je jedina ispravna odluka ona o obustavljanju istrage.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare