Petković: Nije dobro da Ustavni Sud BiH derogira NSRS

Vijesti 06. jul 202215:00 8 komentara
N1

Ustavni sud BiH odlukama derogira ustavne institucije, kao što je Narodna skupština Republike Srpske, koja je najviši zakonodavni akt, poručio je potpredsjednik NSRS Milan Petković. Petković, koji je pravnik po vokaciji kaže da nije praksa da Ustavni sud donosi privremene mjere.

“Bio bih srećan kada bi Ustavni sud bio ažuran u drugim predmetima, i da ekspresno donosi ovakve primjerene mjere. To nije nešto što sudovi ne rade, ali nije praksa”, rekao je Petković, pitajući zašto je odluka donesena sada kada je zakon stupio na snagu, iako je usvojen prije šest mjeseci.

Petković je dodao da se odluka o meritomu najavljuje za septembar, vrijeme predizborne kampanje.

“Bojim se da se Ustavni sud miješa u politička dešavanja, ili direktno ili indirektno, ili svjesno ili nesvjesno. On je taj koji i utiče na politička dešavanja što ne bi smjeo”, poručio je Petković.

On je dodao da se u Ustavnom sudu BiH derogiraju odluke Narodne skupštine Republike Srpske, kao najvišeg zakondavnog organa u RS, što dodaje nije dobro.

I Petković je kritikovao činjenicu da je visoki predstavnik Christian Schmidt prije objave odluke nju i komentarisao.

Pretpostavljam da NSRS neće donositi odluku dok se ustavni sud ne izjasni o meritumu.

“Kakvu će odluku donijeti NSRS, pretpostavljam da neće donositi dok se Ustavni sud ne izjasni o meritumu, to jeste o apelaciji gospodina Džaferovića”, rekao je Petković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare