Petnaest godina protestuje sam, kupi sol i piše poruke na pločniku

Vijesti 17. apr. 202119:1512 komentara
Podijeli:

Ramiz Berbić iz Tuzle petnaest godina protestuje sam. Bh.društvo radije posmatra sa strane svoje probleme nego što izlazi na ulice i diže glas. Berbić protestuje sam, za sve i svakoga.

Prije 15-ak godina Ramiz Berbić postao je aktivista koji traži promjene u društvu. I smatra da je ulica jedino mjesto za to.

“Sam sebe finansiram. Moja penzija je minimalna. I tu me je država zakinula. Ponizila da dobijem minimalnu penziju. Najmanje dva puta mjesečeno ukazujem na nedostatke društva ili neke pozitivne ličnosti. Pored toga pješačim na marševima mira. Pišem pjesme, obilazim izbjeglice i pomažem im. Jednostavno sam u funkciji naroda“, priča Berbić.

Petnaest godina protestuje sam, pored spomenika dva velikana

A narod čudno gleda Ramiza dok sam protestuje. Pored spomenika Ismeta Mujezinovića i Meše Selimovića. Za svaki protest, Ramiz kupi sol i ispiše poruke na tuzlanskim pločnicima. Posebno je osljetiv na ratne zločine i civilne žrtve. Poručuje da se konačno mora shvatiti ko je žrtva, a ko zločinac. Ma iz kojeg naroda bio.

Ramiz Berbić
Izvor : Ramiz Berbić (N1)

“To je moj plac. Često puta kažu: Zašto si sam? Nisam sam. Imam dva druga u pozadini. Ovo je mjesto značajno jer se sa njega šalju poruke. Imajući u vidu ratna dešavanja, mi se moramo svi naučiti da patnja ne zna šta je Srbin, Hrvat, musliman. Patnja zna šta je bol. On je kod svih isti”, smatra Berbić.

Ramizu se nedavno priključila još jedna aktivistkinja. Osim osude ratnih zločina, nacionalizma i fašizma, traženja pravde, podsjećaju na nasilje nad ženama. Probleme migranata, ali i slabih. Odbačenih i obespravljenih građana. Podršku daje i LQBT populaciji. Za sve je dobio i nagradu “Totalno pozitivna ličnost godine 2020.“

Želi promijeniti svijest

“Moj glas je glas žrtve. Svi oni koji su glasali za mene, glasali su vidljivost žrtve. Ovim priznanjem ja sam dobio na težini kada predstavljam i štitim žrtvu. Da se moj glas dalje i bolje čuje”, navodi Ramiz Berbić.

Ovaj čovjek kaže da želi promijeniti svijest naroda sa Balkana. Koji su davno zakoračili u tehnološku revoluciju sa jedne strane. A sa druge ostali sa razmišljanjima u dalekoj povijesti.

“Mene je ovo društvo uništilo u socijalnom, ekonomskom, psihičkom… U svakom pogledu. Dovelo me do siromaštva. Ja sada kao siromašni čovjek ukazujem na traženje ljubavi , tolerancije i pomirenja”, dodaje Berbić.

A traži i mir, pravdu, transparentnost, solidarnost. I dokle god sam to bude tražio, a drugi ga nijemo posmatrali, prolazili pored njega i obarali pogled, nije uspio naći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Ramiz Berbić
Izvor : Ramiz Berbić (N1)
Komentari

Vaš komentar