Petritsch: Posjetom Vučić prihvata Schmidta kao visokog predstavnika

Vijesti 14. apr 202210:53 > 14:50 2 komentara

Jedan od visokih predstavnika u BiH koji je najčešće koristio bonske ovlasti i smjenjivao u svom mandatu - Wolfgang Petritsch - govorio je jutros u programu N1 o situaciji u zemlji nakon što je aktualni visoki predstavnik po prvi put iskoristio bonske ovlasti.

“Ovo predstavlja novi važan korak ka obnovi međunarodne zajednice i dinamike u BiH”, poručuje nam na početku razgovora Petritsch, koji je dužnost visokog predstavnika u BiH obavljao u periodu između 1999. i 2002. godine.

No, iako je Christian Schmidt posegnuo za bonskim ovlastima i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS koji je trebao stupiti na snagu, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne odustaje. Poručuje da će danas sporni zakon stupiti na snagu i poziva sve u RS da sukladno nalogu i reaguju.

Petritsch kao razlog za ovo vidi činjenicu da su brojne crvene linije pregažene, a bez da su sankcionisane u proteklih 12 godina.

Ipak, naglašava, sada smo na prekretnici, a Schmidt ima puni legitimitet.

“Znamo da Rusija nije prihvatila Schmidta, ali to nije ni bitno. Njegova legitimnost je prihvaćena. Sada, naročito kada imamo situaciju u Ukrajini, Rusija neće prihvatiti ništa što Schmidt radi. Moramo tražiti nove prilike da riješimo pitanje Milorada Dodika. Sada smo na prekretnici, ali ovo neće brzo nestati sa političke scene. Ovo što je Schmidt uradio je možda i prvi korak za Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan ka EU i SAD-u”, stav je bivšeg viskog predstavnika.

Stabilnost Balkana zavisit će i od izbora u Francuskoj: Potezi Le Pen bi bili opasni za BiH

O tome može li se kriza nastala ratom u Ukrajini preliti i na Bosnu u Hercegovinu zavisi od međunarodnih faktora, navodi Petrisch.

“Slijede i izbori u Francuskoj. Kandidatkinja Le Pen je rekla da će ponovno uspostaviti snažne odnose sa Rusijom što bi bilo opasno za BiH i Zapadni Balkan. Nadam se da će Macron biti izabran i da će jedna od najjačih sila Evrope biti aktivnija na Balakanu. S druge strane imamo i Orbana koji, nakon pobjede na izborima, nastavlja biti negativni faktor evropske politike na Balkanu. Imamo i Švedsku i Finsku koje će se vjerovatno pridružiti NATO-u. To je za Moskvu jedan nezapamćen izazov”, analizira Petritsch naglašavajući da se mora iskoristiti važan momenat u kojem je BiH odlučila aplicirati za članstvo u Uniji.

Susret Vučić – Schmidt: Simboličan korak

Govorio je i o regionalnim faktorima koji ‘imaju svoje mjesto’ u generisanju krize u BiH, ali se nada da je ozbiljnost cjelokupne situacije ‘konačno prihvaćena i u Beogradu i u Zagrebu’ i da će biti ‘odgovorniji, kooperativniji kada se govori o unutrašnjim pitanjima BiH’.

Sa ovakvim očekivanjem uspijeva povezati i susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i visokog predstavnika Schmidta koji je zakazan za danas u Beogradu.

“Činjenica da Vučić prihvata u goste Christiana Schmidta – to pokazuje Dodiku da Vučić prihvata visokog predstavnika. Mislim da Vučić indirektno prihvata da je Schmidt visoki predstavnik. To je pozitivan signal, Vučić prihvata novu realnost. Naročito zato što će Srbija nastojati da se izoluje iz novog rata između Rusije i ostatka svijeta. Ovo je simboličan korak. Nadam se da će Schmidt i Vučić prihvatiti da zavise jedni od drugih, i tek saradnjom mogu riješiti pitanje Bosne i Hercegovine”, govori Petritsch.

“Dodik, Čović i Izetbegović: Možemo ih objasniti ponašanjem narkomana koji traži još jednu dozu da bi nastavio”

No, ostaje pitanje šta Bosnu i Hercegovinu očekuje nakon posljednjeg Schmidtovog poteza, da li ulazimo u novu krizu?

“Dodik, Čović i Izetbegović zavise od kriznih situacija. U normalnim okolnostima, ova tri političara ne bi opstali kao političke figure u neprestanim ekonomskim poteškoćama i da se igraju sa BiH. To je jednostavno kao ponašanje nekog narkomana koji traži još jednu dozu da bi nastavio. Moramo biti pametniji, naročito kada je riječ o Dodiku”, odgovara sagovornik N1.

Tvrdi da Christian Schmidt vrlo dobro poznaje situaciju u BiH, ali da mu je trebalo određeno vrijeme da se upozna sa svim mehanizmima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare