Petritsch za N1: Pravni eksperti žele samouništiti Republiku Srpsku

Newsroom 12. mar 202113:31 > 14:38 6 komentara
N1

Bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini bi se ukoliko se ostvari jedan od zaključaka Narodne Skupštine Republike Srpske mogli suočiti s tužbama zbog akcija koje su poduzimali dok su bili na dužnosti u Sarajevu. Jedan od potencijalnih tuženika je i bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch koji u intervjuu za N1 poručuje da mu je čudno što je Milorad Dodik s njim sarađivao vrlo dobro prije 20 godina ako je mislio da je on tu nelegalno.

Petritsch cijelu aktivnost NSRS naziva pravnim nonsensom.

“Moram reći da bi stvarno cijenio ako bi bila ozbiljna namjera iza nje da pozovu međunarodne eksperte. Trebali bi pozvati osobu koja je ustvari napisala Daytonski sporazum. On je pravnik, živi u Sjedinjenim Državama i ime mu je Jim O'Brien. Ustvari upravo sam bio u kontaktu s njim putem e-maila i poslao sam mu engleski tekst NSRS inicijative i odgovorio mi jedan ima kratak odgovor: “Ovo je pravni nonsen”. Sada, pravni nonsens znači da je ovo napisano od pravnika u Banja Luci i pitam se kako je bilo koji profesionalac stavio svoju ekspertizu i profesionalizam iza takve stvari. Znate, moramo ovo spustiti na ono što je stvarno zdrav razum. Sada nakon 25 godina neko je došao sa idejom da je sve što je učinjeno u proteklih 25 godina je bilo ilegalno. Namjera im je da kriminaliziraju bivše visoke predstavnike uključujući i trenutnog i možda i budućeg. Ovdje možete vidjeti monstruoznost ove inicijative. Ove ideje koja je protivna bilo kojoj humanoj i humanističkoj poziciji. Na ovaj način naravno znamo da je podstrekač iza ovoga predsjednik zemlje koji ustvari želi, i to je stvarno najveći problem, koji ustvari želi uništiti svoju vlastitu zemlju i to je Bosna i Hercegovina. Kada se radi o drugim tačkama u ovoj inicijativi moram reći da očito da ovi pravni eksperti žele samouništiti Republiku Srpsku. Jer, Republika Srpska jedino postoji i ima međunarodni status zbog Daytonskih sporazuma. I, dio Daytonskih sporazuma je, integralni dio Daytonskih sporazuma je visoki predstavnik i njegove ovlasti. Kada ovo promislite i shvatite da je ovo ustvari bomba koja će eksplodirati u Banja Luci i ima potencijal da uništi Republiku Srpsku.Da li Srbi u Bosni i Hercegovini stvarno to žele”, ističe Petritsch.

Po pitanju procedure po kojoj neko postaje visokim predstavnikom Petritsch kaže kako je to najjači međunarodni mandat koji se može dobiti.

“Prošli smo kroz veoma žestoku i korektnu proceduru. Predloženi smo od Evropske unije, podržani od SAD-a i ostalih članica Vijeća za provedbu mira kao što je Rusija. I onda smo, podržani od Vijeća sigurnosti UN-a gdje Rusija, Kina, SAD, UK i Francuska imaju pravo veta. Ovo je ustvari najjača međunarodna podrška koju bilo ko može dobiti. Zbog toga, reći danas nakon 25 godina sve ovo je ništa je apsolutno pogrešno! Prisjećam se sada, ima od toga 20 godina, da sam imao ustvari veoma dobru saradnju sa gosp. Dodikom. Zato, ako je vjerovao u to vrijeme da sam ilegalan zašto je sarađivao sa mnom? Ovo su samo neka od osnovnih pitanja. Ne želim da idem u detalje. Mislim da je ovo ustvari šarada. Ovo je stvarno jedan od”Dodikizama” da tako kažem. Znate, da njih gospodin Dodik svako malo pokrene i nikada ne provede, Samo se prisjetite Komisije za Srebrenicu, pitanja odcjepljenja, sada protiv visokih predstavnika, mislim da je sve ovo neozbiljno. I zaista sam vrlo, vrlo zabrinut, za Bosnu i njene građane, posebno srpske građane u Bosni i Hercegovini koji imaju takvo vodstvo”, objašnjava Petritsch.

Mogući dolazak Christiana Schmidta te nove američke administracije mogu imati pozitivne efekte smatra Petritsch te navodi kako je potrebno jačanje uloge Evropske unije uz podršku OHR-a i drugih međunarodnih faktora u BiH.

“Ovo nije vrijeme od prije 25 godina. Sada smo u veoma, veoma drugačijoj, geopolitičkoj situaciji, na Balkanu uključujući BiH. Imamo Ruse, Kineze, zaljevske zemlje, imamo naravno neo-osmansku Tursku, zato mislim da ne možemo posao odraditi kao obično. Ne možemo samo odgoditi ideju BiH i OHR-a kao što je bio, to ne može raditi. Ovo nije pitanje samo trenutnog visokog predstavnika koji je neučinkovit. Međunarodna zajednica je neučinkovita. To mora biti prepoznato. Mormao izvći prave zaključke iz ovoga i nove pravce i iskrene pristupe da pomognemo BiH. Ovo je veoma važno. Evropljani u tome moraju igrati centralnu ulogu. Odgovornost u prvom redu mora biti na Evropskoj uniji, a onda s druge strane moramo staviti odovornost na lokalnu politiku. Ali, moram reći da je to problem jer su nacionalistički političari u proteklih 25 godina demonstrirali da ne mogu, ponavljam ne mogu, naći bolja rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Oni su možda radili za svoje džepove ali oni ne rade za građane Bosne i Hercegovine. To je najvažniji faktor. Nije više oko etničnosti, ni oko vojnog sukoba po mom mišljenju koji bi mogao izbiti nego je oko duboke i visokorangirane korupcije u zemlji. Ovo je glavni problem”, kaže Petritsch.

O tome šta misli o zatvaranju OHR-a, o ulozi Vijeća sigurnosti te o tome zašto bh. Političari žele zadržati status quo pogledajte u videu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare