Petrović: Stručan kadar za cyber sigurnost nam odlazi, trebamo biti zabrinuti

Vijesti 28. maj 202212:09 > 14:07 0 komentara

Saša Petrović, inspektor u Federalnoj upravi policije i stručnjak za cyber sigurnost za N1 kaže da kod nas nema planova, nema sistema kako i na koji način reagovati kada se dese cyber napadi. Odlazi nam kadar i institucije na svim nivoima trebaju biti zabrinute, objasnio je Petrović.

Kada je riječ o nedavnim dojavama o bombama u Sarajevu, Petrović kaže da je istraga u toku i da se koristio server iz Rusije kojem svako može pristupiti i koristiti i onda je to teško dokazivo jer svako, kako objašnjava, negira svoju odgovornost. Koliko je lako da se naprave ovako lažne poruke, Petrović je ilustrovao ovako:

“Dijete 6-7. razred to može raditi”, kazao je Petrović.

Postoji više scenarija, prema Petrovićevim riječima, šta se dogodilo i ko je tu involviran i ništa nije isključeno. Međutim, vrijeme je da se govori o tome da mi nismo spremni, da nam fali ljudstva, strategija i planova, šta uraditi kada se dogode ovakve stvari.

“Tu vam prije svega trebaju ljudi, ljudi su najbitniji nije toliko oprema a unas do sada je 10 dobrih IT stručnjaka koji su već otišli u inostranstvo. Žao mi je to je to zlato”, naglasio je Petrović.

Također, Petrović kaže da se loše planira i kako objašnjava nije pesimista ali uvijek i treba bolje a na pitanje da li institucije trebaju biti zabrinute zbog cyber sigurnosti.

“Apsolutno, da. Odgovorno stojim iza toga”, objasnio je Petrović.

Na kraju, Petrović je podsjetio na slučaj iz Općine Centar Sarajevo kada je izbrisana petogodišnja arhiva iz matičnog ureda koja je samo srećom imala sačuvane kopije jer mi nemamo arhivirane printane podatke, što bi moglo predstavljati problem ukoliko se dese veliki cyber napadi koji, kako on kaže, nisu isključeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!