Petrović: Vodostaj Drine raste sedam centimetara po času

Vijesti 09. feb 202118:38 0 komentara
SRNA

Rijeka Drina u Semberiji još je ispod kote redovne odbrane od poplava, a zbog očekivanog nastavka rasta vodostaja pripadnici Civilne zaštite vrše monitoring nad situacijom, ljudstvom i imovinom, rekao je novinarima gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

“Bez panike, još je vodostaj ispod kote redovne odbrane od poplava, trenutno je 392 centimetara, a kota je na 450”, rekao je Petrović tokom obilaska lokacije na Drini kod eko-kampa u Janji.

Prema njegovim riječima, vodostaj Drine raste sedam centimetara po času.

“Prema informacijama na uzvodnim mjernim stanicama brzina porasta vodostaja je sedam centimetara po času, pa se za pet do šest časova, kada ta voda stiže do Bijeljine, očekuje rast vodostaja za još pola metra u toku večernjih časova”, rekao je gradonačelnik.

Predsjednik ekološkog udruženja u Janji Amir Aganović rekao je novinarima da je vodostaj Drine na ovom području porastao za jedan metar, od jutros do popodnevnih časova.

Civilna zaštita jutros je u Bijeljini izdala upozorenje stanovnicima u priobalnim područjima da će u večernjim časovima doći do djelimičnog izlivanja u vikend naseljima u Janji, Amajlijama i Popovima.

Vlasnicima objekata neposredno uz rijeku Drinu preporučeno je da uklone materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

I Javna ustanova “Vode Srpske” upozorila je na moguće izlivanje rijeke Drine i rast vodostaja svih vodotokova u Republici Srpskoj nakon dvodnevnih padavina.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!