Petrović: Zakon o imovini RS je donesen jer smo bili “pribijeni uza zid”

Narodna skupština Republike Srpske je morala da reaguje jer je bila "pribijena uz zid", poručio je generalni sekretar SNSD Luka Petrović komentarišući Zakon o nepokretnoj imovini RS koji je ukazom predsjednice RS Željke Cvijanović stupio na snagu. Petrović je u razgovoru za N1 poručio da je napadnut integritet RS, da problem je bio oko knjiženja vojne imovine, te da se spočitava gradnja na vodama koje teku kroz RS. Petrović koji je ujedno i direktor Elektroprivrede RS gostujući u Danu uživo N1 komentarisao je projekte Buk Bijela i Aerodrom Trebinje

Nakon što je Željka Cvijanović, predsjednica entiteta Republika Srpska potpisala ukaz o prograleđnju Zakona o nepokretnoj imovini RS oglasio se i Christian Schmidt koji je u pismu zvaničnicima RS zatražio da se sporni zakon povuče i da je on on neustavan. Petrović kaže da do povlačenja zakona neće doći.

“Ova vlast je izabrana od strane naroda RS i ona treba da donosi odluke i siguran sam da građani 100% su za ovu odluku Narodne skupštine i rukovodstva RS tako da ne treba da sumnjam da će biti povlačenja. Pribijeni smo uz zid i mora se donijeti neka odluka”, kaže Petrović.

Petrović na pitanje ukoliko OHR poništi navedeni zakon ponovio je raniji stav iz SNSD-a da je visoki predstavnik izabran nelegitimno.

Također, Petrović na pitanje da li je navedeni zakon usvojen kako bi se zaobišle procedure u vezi sa projektima koje RS realizirta sa Srbijom kao što  je Aerodrom Trebinje, hidrocentrale na Drini kaže da se svaka investiticija iz Srbije gleda drugačijim očima.

“Mi smo imali na Buk Bijeloj konkretno, ne na HES Gornja Drina već na Buk Bijeloj i prije koncesija i prije razgovora sa investitorima, memoranduma i pisma namjera i niko nije reagovao. Sada stvarno kada se došlo u fazu kada se može realizovati odjedanput su svi skočili.”, objasnio je Petrović.

Osim toga Petrović je ponovio da Komisija za koncesije BiH nema nadležnosti da odlučuje o pitanju izgradnje hidrocentrala na Drini. Na pitanje da li će se radovi biti obustavljeni na realizaciji projekta hidrocentrala na Drini ukoliko navedena Komisija ne da zeleno svjetlo, Petrović je rekao:

“Zašto sada smeta jedna investicija koja ne zalazi u granicu BiH, već unutar teritorije RS, zašto bi sada Komisija za koncesije koja je uzgred budi rečeno nepotpuna i nije izdala niti jednu koncesiju u BiH za ovakve objekte odjednom postala prava adresa? Zašto?”, pitao je Petrović.

Što se tiče aerodroma u Trebinju i odnosa sa drugim aerodromima Petrović je kazao da se svi aerodromi u neposredenoj blizini trebaju boriti na tržištu, uključuujući i planirani u Trebinju za koje će biti urađene sve studije i analize kako bi zadovoljio sve propise pa i one ekološke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad