Pettigrew: Pristanak Palmera bi legitimirao ciljeve o stvaranju trećeg entiteta

Vijesti 28. nov 202112:13 > 12:33 8 komentara
N1

David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na univerzitetu Southern Connecticut, SAD, kazao je na današnjoj sesiji Kruga 99 da se slaže sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem da se ne pregovara oko presuda međunarodnih i domaćih sudova.

“Vrlo je važno da SAD pošalje tim sposobnih diplomata. U nedavnom intervju Palmer je rekao da se svakako moraju poštovati presude Evropskog suda za ljudska prava i da je potreban jedan širok dijalog u BiH. Nadam se da će on tu uključiti i Krug 99, kao i članove Predsjedništva. Svakako se nadam da neće pristati na pritiske i ucjene da pristane na reformu izbornog zakona zato što bi to dovelo do dalje destabilizacije u državi i na neki način legitimiralo ranije ciljeve o stvaranju trećeg entiteta, stvaranju velike Hrvatske, što opet ide u prilog Rusiji koja isto tako radi na daljoj destabilizaciji BiH i to bi doprinijelo tom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je počeo iz Beograda. Slažem se i sa g. Fincijem koji je pitao da li je sada pravo vrijeme da se govori o reformi izbornog zakona, možda je bolje da se snage i pažnja fokusiraju na Dodika i da se on spriječi u ostvarivanju svojih genocidnih ciljeva RS koji su počeli ‘92. godine jer to trenutno predstavlja najveću prijetnju miru”, kazao je.

Smatra da su Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH bile izuzetni pokušaj da se zaštite žrtve genocida, oda počast sjećanju i omogući provedba ljudskih prava.

“Negiranje genocida koje je Visoki predstavnik pokušao riješiti u BiH nije prvi put nego je prva faza koja se čini kao trajna pojava. Međunarodna zajednica je voljno ignorirala da je u ratu od 92 do 95, BiH bila žrtva međunarodne agresije, pretpostavljajući da je upitanju građanski rat ili da su na djelu drevne mržnje koje tu postoje.

Velika Srbija preimenovana u Srpski svet

Podsjeća da su mediji često govorili o genocidu kao etničkom čišćenju, kao što je to urađeno u Rezoluciji Ujedinjenih nacija.

“Neko može tvrditi da su tzv. sigurne zone formirane kao odgovor na ratne zločine, međutim te zaštićene ili sigurne zone nisu imale dovoljno resursa i od samog početka su kompromitovane. Od samog početka genocida u Srebrenici su izdane onog momenta kada je osoblju UN-a rečeno da stavi svoje živote ispred te misije. Na taj način je UN napustio svoju misiju da zaštitti civile u tom području. To oklijevanje da se prizna da je genocid počinjen i da se nazove svojim pravim imenom uprkos brutalnim napadima na civile može se smatrati kao jedan vid negiranja genocida. Već je brojnim presudama sada utvrđeno da je RS bila genocidni projekat od samog početka da se stvori velika Srbija koja je sada preimenovana u Srpski svet, jer se nastojalo da se nesrbi sklone sa teritorija i načini etnički čista teritorija. Kao što znamo, nakon ovih kriminalnih aktivnosti i djelovanja RS je prepoznata i priznata Djetonskim mirovnim sporazumom, a to priznanje je bila nagrada za uspješan genocid i na taj način je legitimizirana isključujuća uloga RS”, kazao je.

“EU, VB i SAD trebaju priznati da je RS nastala činjenjem genocida”

Pettigrew tvrdi da je od potpisivanja Dejtona, RS nastojala da onemogućava da se vrate oni koji su protjerani sa svojih ognjišta.

“Slave se osuđeni počinioci, a negira se genocid i sve to se koristi za ponovno zastrašivanje i traumatizaciju povratnika. Ovo protuzakonito zastrašivanje desilo se bez pretjerane reakcije međunarodne zajednice što predstavlja treću fazu negiranja od strane međunarodne zajednice. Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD trebaju sada prepoznati i priznati da je RS nastala činjenjem genocida i nastojala da ostvari svoju homogenost još od 95. godine. Ako bi se potpuno razumjela osnivačka namjera RS onda bi trenutne prijetnje secesijom Milorada Dodika i prijetnje za formiranjem vojske mogla posmatrati kao ostvarenje genocidnih ciljeva, a svoju podršku međunarodna zajednica ne bi smjela nastavili sa negiranjem i trebala bi djelovati u tom pravcu. Imajući u vidu ovu situaciju analitičari iz EU smatraju da bi sada trebalo osnažiti EUFOR, kao i da NATO treba napraviti planove za hitne situacije.

Pettigrew: Pravda zahtjeva da se ukloni mural Mladiću

Smatra da bi ove korake trebale pratiti hitne sankcije, praćeno sklalnjanjem tih osoba iz politike, ukoliko je potrebno.

“Sa kasnijom stabilizacijom situacije, naglasak bi se mogao staviti na vraćanje vladavine prava kao uslov za zaustavljanje negiranje genocida i izgradnju demokratske države. U okviru vlaćanje vladavine zakona Visoki predstavnik bi trebao koristiti bonske ovlasti kako bi se obilježila mjesta masovnih stradanja poput Foče i Višegrada. Na ovim mjestima, jednostavno spomen obilježja su zabranjivanja, pa bi se korištenjem bonskih ovlasti bilo vraćeno ljudsko pravo na istinu u ovom slučaju. Uz uspostavljanje spomen obilježja, pravda zahtjeva da se ukloni mural Mladiću na ulazu u Kalinovik, kao i spomen ploču na Vracama. Potrebna je ustavna reforma kako bi se BiH konstituisala u civilno društvo, kako bi se osigurala vizija pravde u BiH kao društvu koje se liječi od rana genocida. Predsjednik Biden je bio taj koji je 13.12.95 godine podigao svoj glas, tada je to nazvao srpskim genocidnim poduhvatom i surovim nepatvorenim genocidom. U tom govoru on je govorio o oredijeljenosti za BiH, kao i obećanju da se genocid više neće desiti”, istakao je Pettigrew.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare