Pfizer se oglasio o nabavci lijeka Paxlovid za BiH

Vijesti 09. aug 202219:23 0 komentara
N1

N1 je pisao o prepreci zdravlju koju pravi Zakon o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini, a što je potvrdio pokušaj nabavke lijeka Paxlovid kompanije Pfizer, čije rješenje se čeka već punih osam mjeseci. Iz Pfizera su odgovorili na naš upit rekavši da je procedura nabavke još u toku te da je efikasnost ovog lijeka neupitna kada je riječ o tretiranju bolesti COVID-19.

Iz Pfizera su nam kazali da je ova kompanija pokrenula bilateralne kontakte u junu 2021. godine, kako tvrde, vrlo rano u njihovom razvojnom programu.

“Do sada smo stupili u kontakt sa približno 100 vlada širom svijeta, a u vezi sa ugovorima o nabavci lijeka Paxlovid. Ostajemo duboko predani trenutnim pregovorima u vezi s ugovorom o nabavci lijeka Paxlovid, vođeni zajedničkim osjećajem hitnosti da se uhvatimo u koštac s tekućom i smrtonosnom pandemijom”, naveli su iz Pfizera.

Bh. Zakon koji je prepreka zdravlju: Nema dozvole za lijek protiv Covida

Zatim su pojasnili kakva je efikasnost Paxlovida.

“U regijama koje trenutno doživljavaju porast slučajeva COVID-19, učinkoviti oralni tretmani mogli bi igrati značajnu ulogu u ublažavanju tereta javnog zdravlja, uključujući hospitalizaciju i smrt za visokorizične pacijente koji ispunjavaju uslove”, zaključili su iz Pfizera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!