Pilav za N1: Hodamo po klizavom terenu, moramo biti vrlo oprezni

Vijesti 08. apr. 202110:03 > 14:31
Podijeli:
Izvor: Fena

Aida Pilav, članica Kriznog štaba kantonalnog ministarstva zdravstva i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS govorila je za N1 o situaciji sa COVID -19 i kretanju broja novozaraženih.

Mi hodamo po skliskom terenu, vidimo i po zemljama regije da se virus i dalje rasplamsava i svi trebamo biti jako oprezni i poštovati mjere. U posljednjih 15 dana bilježimo pad broja novozaraženih iako broj testiranja nije mali. Nesumnjivo da se ovo dešava u periodu pooštrenih mjera. Mi već dugo imamo “parcijalni” lockdown čim nemate djecu u školama, studente na fakultetima. Ali period januara i februara je doveo do povećanja broja novozaraženih“, kazala je Pilav.

“Imali smo jako težak period iza nas, i za zdravstveni sistem i društvo, ALI ističemo da smo na skliskom terenu i trebamo biti vrlo oprezni i nastaviti sa epidemiološkim mjerama”, dodala je.

Tzv. britanski soj koronavirusa se pokazao kao mnogo maligniji od drugih.

Ovaj “treći” val je donio mnogo veću smrtnost nego prethodni, što se uklapa u zdravstvenu situaciju u drugim zemljama. “Britanski soj” koji je spominjan više puta je puno malignija varijanta nego prethodne. Jučer je broj umrlih u KS bio 10, kako se smiruje broj novozaraženih samim tim imate i manje pacijenata sa težim kliničkim slikama i manje smrtnih ishoda. Dosta “čudna” varijanta ovog soja koji je prvenstveno davao teže kliničke slike sa smrtnih ishodima“.

“Nema razloga da se sumnja u zdravstveni sistem”

Upitana da prokomentariše pismo ljekara sa KCUS-a, Pilav je istakla:

Ja kao dugogodišnji ljekar bi rekla da moje kolege rade u najboljem interesu za zdravlje pacijenta. Mi smo jednostavno tako naučeni, krenut ću od sebe, sigurno radim u najboljem interesu svoj posao“, ističe i dodaje:

“Nema razloga da sugrađani nemaju povjerenje u zdravstveni sistem, svi smo u zajedničkoj borbi. Nekada nam se činilo da ljudi generalno odbijaju ulazak u zdravstveni sistem, da je upravo to dovelo do razvoja težih kliničkih slika”-

Iskoristila je priliku da pozove građane da se jave u bolnicu ukoliko primijete simptome.

“Pozvala bih sugrađane da se kod pojave bilo kakvih simptoma jave u najbližu instituciju da bi blagovremeno mogli da djelujemo u cilju zaštite pojedinca i njegove porodice, kao i zaštite zdravlja stanovnika u KS”.

Imunizacija u KS?

“Proces imunizacije ne zavisi od nas, nego od globalnog tržišta i načina na koji zemlje mogu doći do vakcine. To nije problem samo naše zemlje iako se poprilično iskompliciralo sa Covax mehanizmom i nabavke generalno. To je proces koji se iskomplikovao i u drugim zemljama. U Evropi su registrovane tri vakcine iako ih imamo pet. Hajde da to posmatramo kao jedan veliki globalni problem”.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar