Pionirska dolina ponovo je oživjela, bogatija je i za dva egzotična stanovnika

Vijesti 05. jun 202118:57 0 komentara

Idealna vikend destinacija - sarajevski zoološki vrt, popularna Pionirska dolina, koja je omiljena destinacija za najmlađe. Zoološki vrt je u međuvremenu postao bogatiji za dva egzotična stanovnika, a ponuda za posjetioce biće zaokružena i novim sadržajima.

Pionirska dolina ponovo je oživjela, a njenim posjetiocima, prvenstveno djeci, pored šetnje kroz prirodu i razgledanja više od 560 vrsta jedinki iz svih dijelova svijeta, dostupni su i brojni drugi zabavni sadržaji i animacije.

“Pa evo, nismo tako često, budući da dolazimo iz Hercegovine, tačnije iz Mostara. Ali, evo, danas smo iskoristili lijepo vrijeme i popuštanje mjera, konačno, da možemo bez maski po hodati po Sarajevu”;

“Pa, ovdje je super, a zovem se Ajna”;

“Dolazimo iz Visokog i ovdje nam je zadovoljstvo doći, pogotovo zbog malog, on uživa”;

“Ovdje iz Sarajeva dolazim sa unukom. Jako je fino, dobro je organizovano, čisto… Sve OK”;

“Prelijepo je, posebno za djecu, tako da ima sadržaja. Mislim da im je jako zabavno”;

“Baš je lijepo, sviđa mi se ovdje”;

“Pa, zbog njega (sina) i dolazimo. Njemu se dopada. Ima puno jako lijepog sadržaja, posebno za manju djecu“, kazali su nam posjetioci Pionirske doline.

Pionirska dolina nudi nove sadržaje

Pandemija je, itekako, ostavila finansijske posljedice na Pionirsku dolinu, ali ni životinje, niti drugi sadržaji nisu trpili, kažu zaposleni. Najviše je, kažu, nedostajalo dječijeg smijeha i istinskog oduševljenja mališana, dok se upoznaju s novim egzotičnim drugarima.

“Sad, ponovo, život se vraća, ako ćemo govoriti u tom smislu, u Pionirsku dolinu. Evo, juče smo, primjera radi, imali posjetu jednog vrtića iz Zenice i zaista je bilo lijepo, posebno, što smo mi u tom trenutku cvijećem uređivali parkovske staze, od samog ulaza, po kome je Pionirska dolina, u suštini i prepoznatljiva”, rekla nam je Aldijana Hamza, portparol Pionirske doline.

Nezahvalno je nabrajati sve životinjske vrste koje mame poglede najmlađih, ali i onih starijih. Međutim, trenutno najveću pažnju privlače majmuni giboni, čovjekoliki majmuni i ujedno najmlađi stanovnici po boravku ovdje. Njihovim dolaskom, Park je dobio i posebno priznanje, kojim je uvršten na svjetsku, eminentnu listu zaštite ugroženih životinjskih vrsta.

Otvorena svaki dan

“One su vrlo dinamične, aktivne životinje. Gotovo cijeli dan provode na stablima koja su na samom ostrvu. Dolaze tunelom, mostićem iz svoje zatvorene nastambe i vrlo su aktivni. Djeca ih posebno vole i mi se volimo pohvaliti tom činjenicom da smo dobili s njima i jedan svjetski prestiž”, dodala je Hamza.

Prema najavama nadležnih, u toku su i radovi na uređivanju najvećeg Parka u opštini Centar, koji se nalazi s druge strane Pionirske doline, a koji će, sasvim sigurno, obogatiti sadržaje dostupne posjetiocima.

Pionirska dolina za posjetioce je otvorena svakim danom od 8 do 19.30h. Ulaz za djecu do pet godina je besplatan, djeca starosti od 5 do 15 godina plaćaju 2,5 KM, dok je cijena karata za starije od 15 godina 3 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!