Pirić: Svi su do sada vakcinisani iz “sadaka programa”, priznali to mi ili ne

Vijesti 27. apr 202112:27 > 13:30
N1

Zastupnica Elzina Pirić danas je na sjednici Predstavničkog doma FBiH uputila nekoliko pitanja, poentirajući na tome da se još uvijek ne zna koliko je građana tačno vakcinisano.

“Željeli bismo da dobijemo konkretne informacije; Koliko je građana FBiH do sada vakcinisano. Bitno nam je da znamo brojeve”, kazala je Pirić i nastavila:

“Kad stižu vakcine koje smo sami sebi kupili? Sve što je došlo vakcina i što je građana vakcinisano do sada, vakcinisano je iz “Sadaka programa”, htjeli mi to priznat ili ne”.

Kaže da ima određene informacija o brzim testovima.

Imamo li mi podatak koliko je ljudi testirano? S obzirom da su od nedavno i u maloj prodaji dostupni brzi testovi. Imam informaciju da građani koji se kod kuće testiraju tih testovima, ne prijavljuju se institucijama i uredno se kreću ili par dana budu u izolaciji. I građane želim da upozorim da je nesavjestan odnos prema drugim definisan kao jasno krivično djelo“.

“Porazna je činjenica da u porodici ako se jedno testira, drugi se ne testiraju i broje se da su u izolaciji”, dodala je.

Uputila je i molbu za ministarstvo zdravstva.

“Jedna molba za ministarstvo zdravstva, da bi nama kao zemlji i entitetu bilo neophodno da ministarstvo provede jednu kampanju o pozitivnim stranama vakcinisanja i molba građanima da ne odbijaju vakcine. Prednost svake vakcine je veća nego šteta”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad