Pismo evropskih zastupnika Borrellu i Varhelyjiu o BiH

Vijesti 05. maj 202113:33 2 komentara
N1

Zastupnici Zelenih i Socijal-Demokrata u Evropskom parlamentu uputili su pismo visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu i komesaru za proširenje EU Oliveru Varhelyiju. zbog situacije u Bosni i Hercegovini. Pismo koje potpisuju Tineke Strik, Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Dietmar Koster, Ilhan Kyuchyuk i Thomas Witz naslovljeno je: “Zabrinutost zbog formata i sadržaja pregovora u BiH pod okriljem EU”.

Snažno podržavamo ideju da Bosna i Hercegovina mora investirati u ispunjavanje svih 14 EU prioriteta kako bi dobila kandidatski status navode zastupnici na početku pisma te nastavljaju da pismo pismo jer su zabrinuti zbog EU uloge na terenu. Fokus zabrinutosti je na formatu i sadržaju pregovora pod okriljem EU povezanog s izbornom reformom posljednjih sedmica i mjeseci.

“Prmijetili smo da se pregovori i razgovori pod okriljem EU fokusiraju na limitiran broj političkih aktera, većinom iz dvije političke partije koje obje imaju interest da predstavljaju dva od tri constitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. To je ekstremno ekskluzivan pristup, koji bi snažno kritikujemo, jer predstavlja rizik za političku stabilnost zemlje i njenu budućnost. Naše gledište je da, reforme sa širokim posljedicama za cijelu zemlju i populaciju i njen politički sistem bi u osnovi trebali raspravljani i pregovarani u veoma inkluzivnom i otvorenom okviru i procesu: sve političke partije i njihovi izabrani predstavnici, kao i široki spektar aktera i organizacija iz civilnog društva te zainteresovana javnost bi trebali biti uključeni na smislen način”, pišu evropski zastupnici.

Također navode kako bi razgovori iza zatvorenih vrata trebali biti iznimka, a ne pravilo. Zastupnici sa žaljenjem konstatiraju kako je EU propustila da pokrene takav inkluzivan i transparentan proces te da ukoliko se isti nastavi da predstavlja prijetnju stabilnosti BiH, ali i kredibilitetu EU kao medijatora i aktera u regionu.

“Pored ovog, podjednako smo zabrinuti zbog druga dva povezana aspekta o kojima se trenutno raspravlja. Priznajemo da su provođenje preporuka OSCE/ODIHR i Venecijanske komisije u vezi izbora od ključnog prioriteta, bojimo se da trneutni snažan fokus na izbornu reformu ide dalje mandata koji je pokriven kroz 14 prioriteta i da je čak u suprotnosti s nekim od njih. Mediji izvještavaju da se pregovori pod okriljem EU u većini fokusiraju na reformu izbornog zakona, i posebno na pitanja vezana uz predstavljanje hrvatskog konstitutivnog naroda, i odluku Ustavnog suda BiH. Po našem mišljenju ovo nije u skladu sa preporukama OSCE/ODIHR o izborima koji su prema ključnim prioritetima trebaju uglavnom fokusirati na finansiranje stranaka i transparentnost i samo slučajno na popravke pravnog okvira”, navodi se u pismu.

Potpisnici smatraju da je jedan od velikih problema i prioretiziranje problema koji se rješavaju te tako smatraju da umjetni rok koji je postavljen da se reforme provedu do izbora 2022. ne predstavlja dovoljno vremena da se to i obavi. Istovremeno navode da bi se trebalo raditi na rješavanju slučajeva Sjedić-FInci, Zornić, Pilav i Šlaku u kojima je presudu dao Evropski sud za ljudska prava.

“Očekujemo od EU da uzme vodeću i aktivnu ulogu u podršci i provođenju 14 ključnih preporuka, nudeći zemlji jasan put prema dostizanju kandidatskog statusa. Ovo po našem mišljenju zahtijeva jasno definisanje mape puta, određivanje jasnog redosljeda u kojem Komisija očekuje 14 prioriteta da budu implementirani. U ovom kontektsu Visoki predstavnik EU u BiH bi trebao pokrenuti puni inkluzivni i otvoreni dijalog, uključujući sve aktere u proces te ići dlje od podjela po etničkim linijama”, zaključuju zastupnici.

Na kraju pisma evropski parlamentarci ističu veliku zabrinutost zbog posljednjih izjava i non-papera koji pozivaju na podjelu BiH od kojih neki navodno potiču iz zemalja članica EU. O Evropske komisije i Delegacije u BiH očekuju jasno stajalište i javno protivljenje ovakvim izjavama o podjelama koje ugrožavaju evropsku budućnost BiH i stabilnost regiona u cjelosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

N1
N1
N1

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare