Pismo Palmeru: Osobe s invaliditetom traže lakši pristup glasačkim mjestima

Vijesti 26. jan 202209:59 > 10:27 0 komentara
N1 (Amir Mujezin)

Amir Mujezin ispred Udruženja slijepih i slabovidnih lica Kantona Sarajevo predao je jutros na protokol Parlamentarne skupštine BiH, te Delegacije EU u BiH, pismo upućeno Matthewu Palmeru i Angelini Eichhorst. U pismu pojašnjava poteškoće s kojima se tokom izbornog procesa susreću osobe s invaliditetom, kao i prijedloge rješenja, odnosno usklađivanja procesa glasanja s njihovim potrebama.

“Napisao sam pismo u kojem sam se obratio međunarodnim medijatorima, a od njih tražim da u okviru pregovora pokušaju na sve moguće načine u fokus stave i tehničke izmjene koji bi slijepim i slabovidnim licima olakšale glasanje, jer zaista mi imamo problem, svaki put na izborima neko drugi glasa za nas. Ako neko traži svoja ustavna prava, legitimna prava, onda je Amir Mujezin koji živi i radi u Sarajevu, koji je obični građanin i tražim da samo mogu samostalno obaviti svoju građansku dužnost. Ja mislim da u tome nema ništa sporno”, izjavio je Mujezin za N1.

N11 (Pismo Palmeru i Eichorst)

Naglasio je da je pristupačnost na izuzetno lošem nivou na glasačkim mjestima za osobe s invaliditetom.

“To otvara sada i drugu temu inkluzije, ali mjesta za glasanje su jako nepristupačna. I šta se dešava? Dešava se to da osobe s invaliditetom koje su u kolicima, ne samo slijepi, jer ja ne govorim samo u ime slijepih, nego osoba s invaliditetom dođu do određenog nivoa gdje ne mogu ući, jer uglavnom su glasanja na spratovima. Dešava se da pozovu timove kući i onda oni obavljaju glasanje umjesto njih. Tu se, ako mogu tako da kažem, najčešće dešava korupcija”, zaključio je. Mi želimo da se to promijeni, postoje tehnička rješenja samo je stvar volje da neko pokrene tu priču i kaže zaista, evo i vama vaša prava”, zaključio je Mujezin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!