Pismo premijeru:“Nemam iskustvo, hoću fotelju v.d. direktora”

Vijesti 07. apr 202221:56 > 22:02 0 komentara

Nesvakidašnja akcija pokrenuta je u Banjaluci, pod nazivom "Nemamo iskustva, ali hoćemo direktorsku fotelju". Akciju su pokrenuli članovi Restarta Srpske, koji su danas zajedno s građanima, pisali pisma entitetskom premijeru. Traže imenovanje na brojne otvorene pozicije vršitelja dužnosti direktora.

Sa znanjem iz oblasti nacionalne sigurnosti, u fotelju Instituta za javno zdravlje, kao v.d.direktora zasjeo je kadar Ujedinjene Srpske. Drugi – manje poznat primjer je magistar političkih nauka iz SP-a, na čelu je Muzeja Republike Srpske. Nije stručnjak za arheologiju, restauraciju, konzeravaciju, ali je v.d.

“Statutom nije definisano, tj definisano je da je potrebno samo visoka stručna sprema. (N1:Vi ste adekvatni za ovu poziciju. Ja sam u statusu v.d.-a”, kaže Davor Strika, v.d. Muzeja RS.

Koalicioni dogovor mora se ispoštovati. Priznali su to i ministri, kažu da ih se ne pita mnogo, iako ruku dižu “za”. Premijer Radovan Višković jasno, ali za neke šokantno je priznao da vršioci dužnosti, iako imenovani ne ispunjavaju neke zakonske uslove da bi bili direktori u punom kapacitetu.

“Vršilac dužnosti u datom momentu, zato se i zove vršilac dužnosti, ako ne ispunjava zakonom predviđene uslove, zato nije ni mogao biti imenovan kao direktor, nego je imenovan kao v.d.”, kazao je nekada ranije u jednoj od izjava Višković.

Ova izjava podstakla je aktiviste Restart Srpska da nastave svoju kampanju kojom traže da se ograniči i ozakoni institut vršioca dužnosti. Na Trgu Krajine pisali su pismo premijeru.

“Nažalst u RS je sve v.d. i sve je ograničeno na v.d. Premijer je govorio istinu. Ta istina je tužna i sumorna. On omogućava na taj način, taj politički način imenovanja direktora je ključni izvor korupcije u zemlji, jer se tako vrši pranje novca, nepotizam. To je gušenje demokratije, izvrgavanje ruglu pravnih propisa”, kazao je Stefan Blagić iz Restarta Srpske.

“Potrebno je na jedan mnogo bolji zakonodavni način urediti ovu oblast kako ne bi dolazilo do zloupotreba i do korupcije”, dodao je Velizar Antić iz Restarta.

U posljednje četiri godine, osam javnih preduzeća u Republici Srpskoj nema zvanično izabranog direktora. V.d. funkcije su česte, a imaju ih i neke agencije, fondovi, uprave.Nije drugačije ni na državnom nivou. Shodno tome, na državnom nivou ne postoji glavni, ali ima v.d.glavnog tužioca, ili mnoge druge funkcije. Zato u Restartu posebno ističu opasnu tendenciju – da članska karta kupuje v.d. državu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!