Pismo profesora: Početak buđenja uspavane akademske zajednice?

Vijesti 09. apr 202119:18 2 komentara
N1

Nedavnim prosvjedima građana okupljenih oko inicijative "Borba za život", pridružilo se više od 60 profesora i suradnika Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Sveučilišni profesori s ovog fakulteta, traže ostavke odgovornih za krizu i nenabavku vakcina. Je li pismo profesora početak buđenja akademske zajednice?

U pismu čiji su potpisnici univerzitetski profesori sarajevskog Filozofskog fakulteta, traži se ostavka vlasti – entitetske u federaciji, ali i Vijeća ministara. Prije ostavke, traže ispriku. Ili, ako od toga ništa ne bude, izlaze na ulicu.

“U ovom vremenu u kojem nauka, moral i beskompromisna odlučnost mogu usmjeriti ovu državu i društvo u dobrom smjeru, (…) mi univerzitetski radnici i radnice, u skladu sa poslom kojim se bavimo i pozicijom koju imamo u društvu. Mi osjećamo dužnost da podržimo prijedlog koji je prvi korak ka ozdravljenju društva u cjelini. Nenabavka vakcine je u ovom vremenu u ravni „ubistva sa predumišljajem“. Plansko/neplansko, svjesno/nesvjesno uništavanje života u zemlji Bosni i Hercegovini djelo je države BiH. Odnosno, onih arogantnih, bahatih i nestručnih ljudi unutar Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i svih pratećih službi ovih institucija”, stoji u pismu.

Pismo profesora: Pozvani svi da se pridruže

Među prvih šezdeset koji su stali iza pisma nalaze se imena uglednih bh. naučnika i naučnica, koji predaju na ovom fakultetu. Poziv da se ovoj incijativi pridruže nastavnici svih drugih obrazovnih univerzitetskih institucija je otvoren.

Ne pamti se da je jedan tako izričit zahtjev, poput ovog kojim se traži ostavka vladajućih na nivou države i Federacije Bosne i Hercegovine okupio tako velik broj profesora. U prvom redu onih koji predaju u ovoj zgradi Filozofskog fakulteta i koji dolaze iz humanističkih znanosti. Prema mnogima, ovo je početak buđenja, uspavane akademske zajednice.

Da neće odustati sve dok se zahtjevi ne ispune, potvrđuju univerzitetski profesori, među prvima koji su potpisali ovo pismo.

“Mi smo se ranije priključivali mnogim protestima, međutim sad je već došlo vrijeme da se zaista brinemo za fizički opsatanak građana Bosne I Hercegovine”, kazala je Selma Đuliman, univerzitetska profesorica.

Bosanskohercegovačko filozofsko proljeće?

Inicijativa je krenula od profesora Edina Pobrića, sa odsjeka za komparativnu književnost, koji je potaknut upitima građana o šutnji akademske zajednice, odlučio krenuti u ovu vrstu angažmana. Pobriću se odmah pridružilo desetine kolegica i kolega. Očekuje da će vlasti podnijeti ostavku.

“Ukoliko mi budemo insistirali na ovim zahtjevima i ukoliko nam se pridruže kolegice i kolege sa drugih fakulteta, mislim da će morati to uraditi jer ponavljam – ne može ničiji posao biti važniji od ljudskih života”, kazao je Edin Pobrić, univerzitetski profesor.

Možda se promjene uistinu pokreću ovdje, na mjestu od kojeg politika glavu okreće. Na mjestu filozofskog obrazovanja. I možda je ono što slijedi, ma koliko se nemogućim činilo, bosanskohercegovačko filozofsko proljeće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare