Pismo Schmidtu: “Čavara mimo procedura poziva kandidate za sudije Ustavnog suda”

Vijesti 12. aug 202214:54 > 15:29 6 komentara
N1

Potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović pisali su visokom predstavniku Christianu Schmidtu povodom najava predsjednika FBiH Marinka Čavare da će imenovati četiri suca u Ustavnog suda FBiH, sa tvrdnjama da on već samoinicijativno i mimo ovlaštenja poziva kandidate na razgovor.

“Ovim putem Vas želimo obavijestiti da postoje provjerene informacije i saznanja da predsjednik Federacije Marinko Čavara samoinicijativno i mimo svih procedura poziva kandidate za sudije Ustavnog suda Federacije BiH na razgovor”, tvrde potpredsjednici FBiH u pismu Schmidtu.

Na ovaj način predsjednik Čavara, navode oni, direktno krši Ustav Federacije BiH, te oduzima ingerencije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, koje je već provelo zakonom propisanu konkursnu proceduru i koje je jedino kompetentno za tako nešto.

“Predsjednik Čavara nema ovlaštenja i zakonskog osnova, ali ni kompetencija da se preispituju i intervjuišu kandidati za sudije Ustavnog suda Federacije BiH za koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH već provelo konkursnu proceduru i dostavilo mišljenje Ustavnog suda Federacije BiH o kandidatima”, stoji u pismu koje su potpisali Dunović  i Mahmutbegović.

Podsjetimo, Schmidt je prije nekoliko dana pisao predsjedniku i potpredsjednicima ovog entiteta kako bi zatražio hitno imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH. Danas je stigao i zvaničan odgovor Čavare u kojem navodi da će imenovati četiri suca, a ostale detalje možete pročitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare