Pismo Zoranu Tegeltiji, Radovanu Viškoviću i Fadilu Novaliću

Vijesti 18. mar. 202118:02 > 18:204 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto uputio je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji, te entitetskim premijerima Radovanu Viškoviću i Fadilu Novaliću od kojih je zatražio reakciju, odnosno "preuzimanje odgovornosti za upravljanje do sada najvećom krizom u Bosni i Hercegovini izazvanom širenjem korona virusa".

Forto je u pismu naveo kako smo svi svjedoci pogubnosti trećeg vala pandemije COVID-19 i dramatične situacije koja se ubrzano pogoršava uslijed dokazanog širenja novih sojeva korona virusa, a koji su zarazniji i rezultiraju težim kliničkim slikama oboljelih nego što je to ranije bio slučaj.

“Raste broj preminulih, hospitaliziranih i novooboljelih osoba, a što predstavlja težak izazov za već preopterećen zdravstveni sistem. Sve navedeno zahtjeva reakciju viših nivoa vlasti, odnosno preuzimanje odgovornosti za upravljanje do sada najvećom krizom u Bosni i Hercegovini izazvanom širenjem koronavirusa.

Federacija Bosne i Hercegovine dužna je upravljati krizom, odnosno postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao što je postupala i u julu prošle godine kada je donijela naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19 za teritorij Federacije Bosne i Hercegovine. Situacija u julu prošle godine bila je neuporedivo bolja u poređenju sa današnjom kada u potpunosti izostaje postupanje Vlade Federacije BiH uprkos jasnim zahtjevima i upozorenjima sa nižih nivoa vlasti pa i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH koje je Vladi FBiH više puta predlagalo rigoroznije mjere na nivou ovog entiteta”, naveo je kantonalni premijer.

Umjesto jasne reakcije i aktivnosti, Vlada FBiH je odgovornost i brigu o borbi sa pandemijom prepustila kantonima uprkos tome što je jasno da parcijalno donošenje mjera na kantonalnim nivoima ne može dati rezultat kakav bi imale jedinstvene mjere na nivou entiteta ili države, istaknuto je u pismu.

“Sloboda kretanja građana, odnosno prohodnost među kantonima i entitetima značajno umanjuje krajnji učinak bilo koje mjere koju bi kantonalni nivo vlasti samoinicijativno donio u nastojanju da suzbije dalje širenje koronavirusa.

Posebno zabrinjava činjenica da u ovako dramatičnoj epidemiološkoj situaciji i dalje ne postoji nikakva kontrola ulaza u BiH, uprkos opetovanim zahtjevima da se uvede obaveza posjedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati prije ulaska u BiH. Zahvaljujući izostanku takve mjere, tokom januara i februara su na planinama u okolini Sarajeva, a naročito Jahorini, boravili brojni turisti iz regiona i Evrope, što je u kombinaciji sa nepoštivanjem epidemioloških mjera rezultiralo izuzetno lošom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo. Dodatno zabrinjava činjenica da isti scenario čeka i ostatak Bosne i Hercegovine ukoliko se hitno ne poduzmu rigoroznije mjere prevencije širenja pandemije COVID-19”, navedeno je.

U pismu Edina Forte podsjeća se kako početkom aprila predstoji veliki katolički praznik Uskrs i kada u BiH tradicionalno dolazi veći broj osoba iz inostranstva.

“Ukoliko izostane reakcija entitetskih i državnog nivoa vlasti za 20-ak dana ono čemu danas svjedočimo u Sarajevu možemo očekivati i u ostatku Bosne i Hercegovine, gdje je značajan dio onih koji imaju daleko slabije kapacitete da se izbore sa dramatičnom epidemiološkom situacijom kakva je trenutno u glavnom gradu BiH.

Zato pozivamo sve predstavnike vlasti entitetskog i državnog nivoa da se aktivno uključe u upravljanje krizom koja zahtjeva jedinstven pristup i puno poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti svih u lancu. U tom smislu, pogotovo ukoliko i dalje bude izostala podrška entitetskog i državnog nivoa vlasti, krajnje vrijeme je da se pokrene i pitanje odgovornosti nosioca izvršnih funkcija vlasti na entitetskom i državnom novu za krivično djelo ugrožavanja zdravlja zbog nečinjenja, odnosno neblagovremene reakcije u okolnostima koje su njihovoj nadležnosti”, stoji na kraju pisma upućenog predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te entitetskim premijerima.

Komentari

Vaš komentar