Pisonero: Za sankcije EU potrebno jedinstvo unutar Vijeća

Vijesti 06. jan 202222:21 1 komentar
Fena /screenshot

Evropska komisija upoznata je sa detaljima sankcija koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država nametnula članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, mediju koji je pod njegovom kontrolom, rečeno je danas u Briselu.

Kako je na press-konferenciji kazala glasnogovornica Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU, međunarodnu saradnju i razvoj Ana Pisonero, oni dijele zabrinutost i potrebu za hitnom reakcijom u smislu rješavanja političke krize u BiH i zaustavljanja svih poteza koji u pitanje dovode suverenitet i teritorijalni integritet države.

“Stabilnost i prosperitet zemlje je sada upitan, ali i cjelokupan integracijski proces BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji te budućnost unutar EU. Nastavit ćemo ohrabrivati političke lidere da nađu rješenja putem međusobnog dijaloga”, dodala je Pisonero.

Ponovila je da EU ima od 2011. godine okvir i sve potrebne instrumente za uvođenje sankcija prema kojima može upotrijebiti restriktivne mjere protiv osoba koje ozbiljno prijete sigurnosti u BiH i podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, ali za to je potrebno jedinstvo unutar Vijeća Evropske unije.

“Samo progres i reforme mogu garantirati nastavak pomoći EU, uključujući novi ekonomsko-investicijski plan, a BiH riskira da izgubi značajan iznos pomoći ukoliko ne budu poduzimali potrebne akcije”, naglasila je Pisonero.

Ponovila je da EU ima jasan stav kada je u pitanju korupcija i organizirani kriminal, a posebno kada je u pitanju proces pristupanja, zbog čega će nastaviti pratiti situaciju unutar BiH u tom smislu.

Ipak Pisonero nije direktno odgovorila na pitanje novinarke o tome smatra li EU Dodika odgovornim za koruptivne radnje, kao ni na pitanje da li će EU tražiti dodatna pojašnjenja od Ministarstva finansija SAD-a koja bi mogla opravdati njihovu odluku o uvođenju sankcija.

Glasnogovornica je kazala da EU ima na raspolaganju sankcije, ali ih do sada nisu koristili protiv pojedinaca u zemljama zapadnog Balkana iako ih SAD koristi u slučaju nekoliko zemalja, uključujući BiH.

Zbog toga su novinari pitali na koji način ohrabruju političke lidere da se bore protiv korupcije i organiziranog kriminala, ukoliko ne koriste sankcije, te da li je razlog tome nepostojanje konsenzusa oko toga unutra EU pa se one i ne predlažu, na šta je Pisonero kazala da su diskisije o uvođenju mjera povjerljive sve dok se ne donese odluka.

“Stoga ni danas ne mogu dati više odgovora dok neka od odluka ne bude donesena”, zaključila je glasnogovornica Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Ana Pisonero na današnjoj press-konferenciji u Briselu.

SAD su nametnule sankcije u vezi s njihovim koruptivnim djelovanjem i kontinuiranim nastojanjima da se ugrozi stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Ured za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD uvrstio je na svoju listu Dodika kao i Alternativnu televiziju iz Banje Luke, što je odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i stalne prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

To je urađeno zbog destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja kojim Dodik podriva 26. godina napretka postignutog od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare