Pitali smo građane jesu li za zabranu konzumiranja duvanskih proizvoda

Vijesti 31. maj 202215:55 0 komentara
N1

Zakon o zabrani konzumiranja cigareta i duvanskih proizvoda u svim javnim zatvorenim objektima u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojen je krajem aprila ove godine. Rok za njegovo primjenjivanje je godinu dana od dana stupanja na snagu. Pitali smo građane jesu li oni za zabranu konzumiranja duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima?

”Jesam. To je veliko pitanje hoće li zaživjeti kod nas, kako su ovi uprli hoće, ali teško”, kazao nam je jedan građanin.

”Teško. Ne može zaživiti zbog malih privrednika koji imaju male radnje. Od čega oni živjeti, ako zabrane? Nema ništa od toga”, naveo je drugi.

”Teško, jedino zakon ne bude malo strožiji, rigorozniji, nadati se”, jedan je od odgovora.

”Nema u mene zabrane. To je glupost, narodu uskraćivati neka prava, ljudska, ovo-ono, to su gluposti”, još je jedan od odgovora.

Povodom svjetskog dana nepušuča, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, još jednom je pokušao podići svijest o štetnosti duvanskih proizvoda. Osim zdravstvenih, korištenje duvanskog dima ostavlja duboke tragove i na okoliš.

Od posljedica korištenja duvanskih proizvoda, svake godine u svijetu premine više od 7 miliona ljudi. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2020.godine, u Bosni i Hercegovini više od milion ljudi koristi duvanske proizvode. U Evropi smo drugi po broju pušača starijih od 15 godina, a ispred nas je samo Srbija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!