Pitali smo građane kako se bore protiv vrućine

Vijesti 22. jul 202217:15 0 komentara

Crveni meteoalarm na snazi je u Bosni i Hercegovini. Temperature dostižu i do 42 stepena. Ljekari upozoravaju o povećanom broju pacijenata, a građana i turista sve više na ulicama.

Crveni meteoalarm izdat je u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Na preostalim, narandžasti. Ipak, veliki je broj građana i turista na ulicama. Protiv visokih temperatura bore se na različite načine.

“Imam lepezu, nosim kačkete da me štite od sunca i ne nosim cipele. Hlače su od lana i nosim laganu odjeću”, “Tako što pobjegnem kući navečer, a prije toga moram raditi”, “U hladovini i hladno piće”, kazali su nam građani Sarajeva.

Rješenja za izuzetno toplo vrijeme su pronašli i građani Banjaluke.

“Piješ puno vode, odmaraš,kad je previše vruće upališ klimu, izađeš navečer”, “Hladimo se nekako, vodu pijemo, što više tečnosti”, “Vrbas. Kraj Vrbasa kupanje i to je to”.

Upravo se na rijekama rashlađuju građani koji za sada ne mogu otići na more ili pronalaze i druga alternativna rješenja. No, ima i onih kojima visoke temperature ne smetaju.

“60 godina bez ikakvih problema podnosim mostarsku vrućinu. Uvijek bih pristao na suhu, ljetnu vrućinu mostarsku”, “Zrak je ovdje mnogo bolji. Ovdje se uhvatite hlada i sve je uredu. Meni Mostar prija srcu, pa onda i vrijeme i sve mi odgovara”, “Ponekad klimu upalim, noću dobro spavam. Ništa drugo”, ispričali su nam građani grada na Neretvi.

Visoke temperature izuzetno su opasne po zdravlje. Nositi svjetliju i laganiju odjeću, koristiti zaštitnu kremu, zaštititi glavu šeširom, piti dosta tečnosti, osnovne su preporuke ljekara. Ali građani ih se često ne pridržavaju, zbog čega se ljekari susreću sa povećanim brojem pacijenata.

“Pogotovo se radi o osobama koje su direktno izložene djelovanju sunca, kao što su osobe koje rade na građevini. Glavni simptomi sa kojima dolaze su mučnina, povraćanje, vrtoglavica, glavobolja i povećana tjelesna temperatura”, pojasnila je Nermina Dedić, doktorica urgentne medicine.

Visoke temperature uzrokovale su i požare u Bosni i Hercegovini, koji i dalje bukte. Slabe padavine koje nas očekuju, obeshrabruju.

“Natprosječno toplo ostaje do početka augusta, ipak malo manje izraženo nego što je to bilo u subotu. I dalje će biti pojedinih dana, tipa utorka – srijede, kada se ponovo mogu očekivati temperature blizu 40 stepeni u Bosni. Sve u svemu, nekih konkretnih padavina u narednom periodu, koje bi beneficijalno donijele veću količinu padavina i ublažile sušu u većoj mjeri i dalje nema na vidiku”, kazao je meteorolog Nedim Sladić.

Posljedice visokih temperatura, priroda osjeti. Pa već u julu možemo vidjeti osušenu travu i lišće. A visoke temperature tek nam predstoji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!