Pitali smo Sarajlije i Banjalučane hoće li se vakcinisati i kojom vakcinom

Vijesti 16. feb 202119:14 1 komentar
N1

Čekamo li vakcine, ili od Covida-19 i nekonstruktivne kritike nikad vakcinisani, koristimo još jednu priliku da se požalimo na vlast i državu? Znamo li šta nam u državi smeta, znamo li kakav oblik upravljanja bismo voljeli, znamo li kakve mjere bi nam odgovarale i zbog čega bismo se ili ne bismo vakcinisali?

“Sve je to do države i do lopovluka, ništa drugo”.

N1: Hoćete li se vakcinisati kad vakcina dođe? “Ne!” – N1: Zašto? “Zato što nisu validne, nisu dobre vakcine. Boga pitaj odakle i kakve dolaze”.  N1: Kako to znate? “Pa, fino, rade moji u zdravstvu i znam sve”.

“Država se ne postavlja ovdje nikako, godinama. To ako se neko odluči da ima veze, da ima ne znam šta, biće i vakcina, ovako…”

“Ne bih se vakcinisala, iskreno, a što je država zakazala… pa nismo ni očekivali da neće zakazati, vjerujte”. N1: Zašto se ne biste vakcinisali? “Ne znam, još uvijek sam skeptična, jednostavno prva misao je ne bih, možda kasnije, vidjećemo”.

“Vakcinisati se trenutno neću, u budućnosti da, a mislim da nije baš iznenađujuće što je država zakazala. Država je zakazala na svim poljima pa i na tom”.

“Jesmo li mi država uopšte? Ovdje postoje tri fašističke države a zakazali su, haos su zakazali. Čekam da počne ja ću se vakcinisati kad se počne ili da se ima negdje pristojno platiti ja bih platio pa bih se vakcinisao, van pamet je da se čovjek ne vakciniše”.

“To je super, pa spriječiti je li, ovaj belaj, kugu ovu. Država je slaba pa samim tim i to je slabo. Ali doći će vakat, jašta će. Na kojoj smo ljestvici neće doći za godinu, ali možda će i prije”.

“Još uvijek ne znam. Kad bude dostupna onda ću znati. Vjerovatno hoću. Što se mjera tiče, mjere su ok, možda još samo djecu da pustimo u školu, konačno. Nije me ni najmanje iznenadilo to što je država zakazala, pošto smo u svemu posljednji u Evropi”, kažu građani Sarajeva.

“Ne, neću se vakcinisati. Stara sam, mogu ja umrijeti i ovako, bez vakcine”.

N1: Šta mislite o tome što mi jedini u regionu nismo vakcinisani?

“Pa, mislim da nam nije dobro rukovodstvo”.

N1: Hoćete li se vakcinisati i kojom vakcinom?

“Vakcinom koja je najbolja, ruska, je li ruska?”

“Da, svakako”.

“Kojom vakcinom. Sputnjikovom”.

“Nisam razmišlajala o tome. Nisam stvarno razmišljala, mislim da ne bih pošto sam prebrodila”.

“Mislim da je to dobro, da trebaju svi da prime”.

N1: Koju vakcinu vi preferirate?

“Ja bih više onu rusku Pfizerovu”, kažu građani Banjaluke.

Informacije o vakcinama protiv korona virusa, njihovom sastavu i nuspojavama, građani mogu pronaći između ostalog i na stranici vakcine.ba. Dok ne postanu dostupne, imaćemo vremena dobro se informisati o imunizaciji, jer država, kao i obično, ne žuri da građanima obezbijedi mogućnost zaštite. Kolektivni prirodni imunitet na nefunkcionisanje sistema izgleda da smo stekli, pa se, i kada je ova pošast u pitanju, mnogi samo toj vrsti imuniteta nadaju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare