Pitanje direktne nabavke vakcina u BiH poput stonoteniskog meča

Vijesti 16. jan 202119:04 > 19:06 2 komentara

Vlada Kantona Sarajevo najavila je direktnu nabavku vakcina u vrijednosti o dva miliona maraka. Čeka se na stav Agencije za javne nabavke BiH. Ranije su istu zamisao imali u Vladi ZDK ali im to zakonske procedure nisu omogućavale. Pravni stručnjaci za N1 kažu postoji vrlo jednostavno ustavno rješenje.

Pitanje direktne nabavke vakcina je poput stonoteniskog meča, kažu građani Sarajeva. Na jednoj strani država, na drugoj entiteti i kantoni, ploča po kojoj klizi pin-pong loptica odgovornosti su zakonske regulative, a mreža preko koje se prebacuje su građani.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu:
“Ne znam, mislim da se vlasti trebaju pozabaviti tim, mi kao građani ne možemo puno uraditi”.

“Sve je haos pa i to je haos”.

“Moj komentar, vrlo kratak, koncizan: Zlo mi je od države prema tome”.

U odnosu na građane u BiH, nadležni drugačije komentarišu direktnu nabavku – jedni kažu da je to u ustavnoj nadležnosti entiteta, drugi pak poručuju kako je to u nadležnosti države.

“Nadležnost po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti je u nadležnosti entiteta”, rekla je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, kaže: “Bez promjene Zakona o javnim nabavkama omogućavanje direktne nabavke i druga varijanta je promjena Zakona o agenciji za lijekove”.

Građani kažu i ovo:

“Previše dugo sve nam traje, ali eto nadajmo se da će se i to uspješno okončati i da ćemo i mi konačno krenuti ka EU”.

“Ako bude nabavka kao malina, bit će nam dobro”.

Upravo strah od novih afera je možda i veći razlog od pravnih prepreka.

“Za razliku od drugih zemalja, niko u BiH nije dovoljno hrabar da direktnom pogodbom nabavi cjepivo, pa da mu tužitelji nakon toga napišu optužnicu”, rekao Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva.

Ministar Gudeljević navodi da možda postoji i ta neka doza straha od tih afera koje su prethodile.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH je ranije potvrđeno za N1 da je Zakon, ukoliko je neki lijek hitno potreban stanovništvu, ustanovio postupak odobravanja uvoza neregistriranih lijekova što je opet u nadležnosti entitetskih ministarstava. Zbog toga u Republici Srpskoj od Agencije očekuju “zeleno svijetlo” na poslanu administraciju ruskog proizvođača vakcine “Sputnjik V”

“Ono što znamo jeste da očekujemo da će doći vakcine, kao što je rekao direktor Zeljković krajem mjeseca februara”, rekao je Vlado Miovčić, iz Instituta za javno zdravlje RS-a.

Zakon o javnim nabavkama prepreka je za direktnu nabavku, tvrde od ranije nadležni u ZDK, dok u Kantonu Sarajevo kažu – ne želimo čekati birokratiju i pokreću direktnu nabavku bez objašnjenja kako to planiraju uraditi.

“Trenutno najmoćnije države svijeta desetke miliona doza kupuju da bi zaštitile svoje građanstvo. Dok to rade razvijene zemlje svijeta, Vijeće ministara BiH razmišlja kako prevazići postojeći Zakon o javnim nabavkama BiH. Da mi ne bismo čekali birokratiju da se udostoji da pomogne građanima, mi ćemo pokušati to uraditi sam”, rekao je Edin Forto, premijer KS-a.

Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK-a navodi da “u ovom momentu zbog postojeće zakonske regulative koja je vrlo limitirajuća i sazrela za radikalne izmjene ne postoji mogućnost da se na ovaj način ova problematika riješi.”

Svugdje u svijetu direktnu nabavku vakcine od proizvođača vrši država, ističe profesor ustavnog prava Kasim Trnka. Ovo je primjer da se i sa zdravljem građana politički manipulira, naglašava, te dodaje da ipak postoji ustavna mogućnost direktne nabavke.

“Postoji jedna ustavna mogućnost – da se entiteti za ovaj slučaj dogovore i da samo za tu stvar prenesu nadležnost na Ministarstvo civilnih poslova”, ističe prof. Trnka.

Na ovaj način se, naglašava profesor Trnka, može postići položaj u međunarodnoj trgovini, nego da to rade entiteti, kantoni, jer oni se svakako ne mogu pojaviti u međunarodnoj trgovini kao subjekti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare