“Pitanje od milion dolara ili pitanje svih pitanja u BiH”

Vijesti 27. jan 202119:25 > 19:25 2 komentara

Dok Srbija brže u odnosu na brojne zemlje svijeta ide ka stvaranju kolektivnog imuniteta, BiH konačno dogovara pregovore za direktnu nabavku vakcina. Ministarstvo civilnih poslova šalje pisma namjere proizvođačima, Federacija BiH se i dalje distancira od interventnog uvoza, dok Republika Srpska uvozi Sputnjik u februaru, no nije najjasnije i kako. U nabavku vakcine uključila se veledrogerija s područja Zapadne Hercegovine, pozivaju se građani da se u ovom kantonu vakcinišu besplatno.

“Ja ću reći da je to pitanje svih pitanja danas u Federaciji”, kazala je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina na sjednici ovog doma koja je održana u utorak, dok je njeg kolega Zlatko Ercegović upitao: “Koliko i kada ćemo početi sa cjepljenjem? Srbija je treća u Evropi, mi nismo ni počeli, a tendencija je da nećemo ni početi”. Dobili su odgovor od pomoćnika federalnog ministra zdravstva Gorana Čerkeza: “Početkom februara. To je zadnja informacija koju smo dobili od MCP-a na osnovu njihovih razgovora sa Covaxom, kao i u svakoj zemlji to je radila država”.

Ova država je čak dva mjeseca nakon početka vakcinacije u susjednim zemljama odlučila pokušati naći drugi način da dođe do vakcina, u odnosu na ležerno oslanjanje na Covax mehanizam. Na podpitanje pitanja svih pitanja, ko je odgovoran što nismo kao Srbija vakcinisali 20 posto stanovništva, iz opozicije slični odgovori.

“Imaju tri rekao bih ključne tačke: Savjet ministara, Predsjedavajući, on je taj koji je trebao te stvari da izlobira i u Briselu i na nekim drugim adresama , da sa kolegama obezbjedi za BiH preventivne količine. Sve je ovo simbolika što se dešava ovih dana i naravno entitetske Vlade”, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Privatnici u Zapadnohercegovačkom kantonu ne čekaju više državu, prema navodima direktorice lokalnog Zavoda za javno zdravstvo komercijalno vakcinisanje će omogućiti veledrogerija iz Posušja. Ne sumnjajući u dobre namjere nabavke komercijalne vakcine koja je teoretski moguća ukoliko dobije zeleno svijetlo Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ali i proizvođača da isporuče male količine vakcina jednoj zemlji, postavlja se pitanje ministru zdravstva Federacije BiH da li je etično da se u jedinoj zemlji na svijetu prvo imuniziraju oni koji imaju novca da kupe vakcinu, a ne planom imunizacije predviđene rizične skupine. No tu se javlja već od mnogih prepoznat problem.

“Ja mislim da 99 posto građana uopšte ne zna ko je naš ministar zdravstva. Ministar zdravstva je u najmanju ruku vidljiv, koliko je vidljiv virus korone”, rekao je zastupnik Adin Huremović.

Istovremeno u manjem entitetu najavljuju kupovinu ruske vakcinom koju će obaviit Ministarstvo zdravlja RS-a, u februaru i u martu.

“Naravno da je nama cilj da proizvođač što prije proizvede samu vakcinu, jer tu postoje određene zakonske regulative koje se moraju ispoštovati vezanu za analizu serije, kako bi ona mogla biti kroz potrebnu dokumentaciju dostavljena ministarstvu, a ministarstvo moglo dozvoliti interventni uvoz”, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

U nabavci vakcine Sputnjik V ostaje upitno ko će biti veledrogerija koja će uvesti vakcine u zemlju, s obzirom da iz Federacije ponavljaju da takve mogućnosti bez izmjena Zakona o javnim nabavkama u našoj zemlji nema. A ono čega definitivno nema je i projekcija šta će se desiti ukoliko postojeće vakcine ne budu stvarale imunitet za novi brazilski soj koronavirusa, što je vrlo moguće, ali još uvijek nepotvrđeno od Svjetske zdravstvene organizacije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare